Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-11

ENERGI: KINA SLUTAR MED STÖD FÖR SOL- OCH VINDKRAFT 2021 - RTRS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kina kommer sluta dela ut stöd för nya sol- och landstående vindkraftsprojekt under 2021, enligt ett pressmeddelande från den statliga ekonomiska planeringsmyndigheten på fredagen, enligt Reuters.

Elektricitet som genereras från nya projekt kommer säljas till lokal standard för kolenergipriser eller till marknadspriser, enligt pressmeddelandet.

Tidigare i veckan har det rapporterats att Kina överväger att sätta prisgränser på kolmarknaden, för att begränsa prisuppgångar och stävja inflationen. Energipriserna riskerar annars att fortsätta stiga under sommaren, enligt Bloomberg News, då energiefterfrågan är som störst.

Det har också rapporterats att Kinas ekonomiska topprådgivare, som är del av den statliga ekonomiska planeringsmyndigheten, börjat bromsa regeringens klimatförespråkare för att inte riskera tillväxten i landet.

Enligt Wall Street Journals källor har den nationella utvecklings- och reformkommissionen NDRC, som är landets primära myndighet för ekonomisk planering, bland annat begränsat omfattningen i ett nationellt system för handel med utsläppsrätter. Systemet ska driftsättas senare i juni efter att pilotprojekt genomförts i åtta olika städer.

Myndigheten har också tagit överhanden i förhandlingar om utformningen av ett utkast till en detaljplan för hur president Xi Jinpings löften om att nå en topp i koldioxidutsläppen innan 2030 och nettonollutsläpp 2060.

Tidningen rapporterade vidare att det faktum att regeringens miljödepartements snabba maktresa ännu inte lett till en position ovanför de ekonomiska rådgivarna, som dessutom sätter Kinas energi- och utsläppsmål.

Kina är världens mest koldioxidläckande land, vars reformagenda dock väckt mycket uppmärksamhet. Hittills har dock inte Xi Jinpings löften om att Kina ska nå sin topp i koldioxidutsläpp 2030 följts upp med klarlägganden om hur detta ska bli möjligt.

Ett tal signerat Xi Jinping från i september förra året, där presidenten upprepade Kinas ambitioner om att också bli koldioxidneutralt till 2060, bidrog till att lyfta klimataktier på bred front under en period som löpte från hösten och en bit in på 2021. Fallet i sektorn har dock varit skoningslöst under senare del av våren och försommaren.

Det gröna kreditsystem som nu upprättas i Kina kommer involvera blott cirka en tredjedel av de bolag som enligt initiala planer skulle ingå. Bolagen inom ramen för denna tredjedel svarar för omkring 30 procent av Kinas totala koldioxidutsläpp, enligt Wall Street Journal.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.