Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-03-27

Energibolag gör ambitiös emission

Detta är en betald analys på uppdrag av Cortus Energy utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.

Cortus Energy gröna förgasningsteknik kan bidra i kampen mot global uppvärmning. Nu återstår att få rätt tillstånd av Italien och lösa finansieringssituationen innan kommersialiseringen är ett faktum.

Cortus arbetar med att framställa gas och värme från olika typer av biologiskt avfall. Gasen som framställs är energirik och ren nog att använda inom processindustrin som i nuläget mest använder fossila bränslen. Eftersom Cortus teknik fungerar med många olika insatsämnen finns potential att lösa flera miljöproblem samtidigt.

Cortus har en mindre testanläggning igång i Köping. Nu är huvudfokus att bygga tio stycken fullskaliga anläggning de närmaste åren. De som ligger närmast till hands är tre stycken i den italienska regionen Veneto för vilka de redan skrivit kontrakt om försäljning av värme samt inköp av bränsle, men väntar ännu besked om diverse byggtillstånd samt försäljning av el till subventionerade priser. Första anläggningen kommer finansieras med ett större kapitaltillskott från aktieägarna om drygt 90 miljoner kronor.

Anläggningarna kommer att drivas under egen regi och agera som referensanläggningar för framtida försäljningar av nyckelfärdiga anläggningar. Bolaget räknar med att sätta den första anläggningen i drift under första kvartalet 2016. I nuläget ser vi generösa subsidier som en förutsättning för att bolagets lönsamhetskalkyl ska gå ihop.

Vår positiva syn på bolaget är i grunden oförändrad sedan vår senaste uppdatering i oktober men på grund av kommande aktieutspädning sänks riktkursen till 1,2 kronor. Tillstånden i Italien samt finansiering förväntas båda lösas under året.

 

Källa: Jarl Securities

Författare Jarl Securities

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.