Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2013-11-25

Energiprisfall hotar potential

Detta är en betald analys på uppdrag av Cortus Energy utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.

Cortus är en möjlig kursdubblare, givet att order och leveranser börjar rulla in under 2014. Den stora risken är prisnedgångar i exempelvis kol och olja.

Cortus Energy är ett spännande bolag inom förnybar energi som kom in på börsen köksvägen via Cleantech East 2013. Bolaget har en unik och patenterad teknik för att på ett effektivt och billigt sätt utvinna ren energigas ur flertalet olika insatsvaror. Tekniken går ut på att biomassa hettas upp och sönderdelas för utvinning av en renare energigas som ska kunna användas som energikälla.

Bolaget kan sätta upp och driva en anläggning hos kunden och tjäna pengar på den sålda gasen, sälja en nyckelfärdig anläggning anpassad efter kundens behov eller tjäna pengar genom licensintäkter då Cortus bidrar med nyckelkomponenter och kunnande.

Cortus har sedan 2010 ett avtal med Nordkalk om att bygga och driva en anläggning med kapacitet på 5 megawatt. Initialt skulle den byggas i Köping, men under hösten beslöts att Nordkalk vill se över placeringen på grund av sjunkande priser på kol och utsläppsrätter. Avtalet står fast, men vi räknar nu med start senast 2015.

Cortus har också ingått avsiktsförklaringar gällande leveranser av nyckelfärdiga anläggningar till aktörer i Italien och USA, vilket förväntas ge flera order 2014.

Vi ser ett motiverat värde på 12 kronor per aktie, efter utspädning, eftersom vi tror att order börjar komma in under 2014 samt att anläggningen vid Nordkalk tas i drift senast 2015, med efterföljande expansion. En multipeljämförelse med bolag i samma sektor visar en undervärdering för Cortus Energy i dags­läget. 

 

Källa: Jarl Securities

Författare Jarl Securities

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.