Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-30

ERICSSON: HÖJER GLOBAL 5G-ABONNEMANGSPROGNOS IGEN – RAPPORT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ericsson höjer återigen sin prognos för det globala antalet 5G-abonnemang och räknar nu med 220 miljoner abonnemang i slutet av 2020. Tidigare bedömning var att antalet 5G-abonnemang skulle uppgå till 190 miljoner, vilket i sin tur var en höjning från en tidigare prognos på 100 miljoner.

Det framgår av Ericssons Mobilitetsrapport som publicerades på måndagen.

"Det beror främst på en snabbare tillväxt i Kina än tidigare väntat, drivet av ett nationellt strategiskt fokus, intensiv konkurrens mellan operatörer och mer prisvärda 5G-smartphones från flera leverantörer", skriver Ericsson.

Kina bedöms stå för omkring 80 procent, eller 175 miljoner, av de globala 5G-abonnemangen i slutet av 2020.

I Kina väntas 5G-abonnemangen motsvara omkring 11 procent av basen av mobilabonnemang i slutet av 2020. Motsvarande andel i Nordamerika väntas ligga på omkring 4 procent medan den i Europa spås vara omkring 1 procent.

Prognosen för 2026 är att antalet 5G-abonnemang uppgår till 3,5 miljarder och därmed står för omkring 40 procent av alla mobilabonnemang globalt. 2026 väntas Nordamerika vara den region som har störst andel 5G-abonnemang, 80 procent.

I slutet av 2020 väntas fler än 1 miljard personer, omkring 15 procent av världens befolkning, leva i områden som har 5G-täckning. År 2026 väntas 60 procent av världens befolkning ha 5G-täckning, enligt rapporten.

"I år har vi sett samhällen ta ett stort kliv mot digitalisering. Pandemin har understrukit hur stor påverkan som uppkopplingen har på våra liv och den har agerat som en katalysator för snabba förändringar, vilket också syns tydligt i den senaste utgåvan av Ericsson Mobilitetsrapport", skriver Fredrik Jejdling, chef för Ericssons affärsområde Networks, i rapporten.

Tempot att introducera ny 5G-funktionalitet har ökat under 2020, både i näten och terminalerna, trots osäkerheten orsakad av covid-19-pandemin, konstaterar Ericsson.

Fler än 100 operatörer har nu meddelat kommersiella lanseringar av 5G-tjänster och de första fristående 5G-näten har lanserats. Ny radiofunktionalitet i 5G-terminaler accelererar och det finns fler än 150 5G-terminaler som lanserats kommersiellt, nu även IOS-baserade (Iphone), enligt Mobilitetsrapporten.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.