Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-03

ERICSSON: UTÖKAR SATSNING ÅTERTA MARKNADSANDEL I KINA - RTRS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ericsson utökar satsningen på att återta tappade marknadsandelar i Kina, andelar som telekombolaget gått miste om sedan svenska myndigheter blockerade kinesiska bolag från Sveriges 5G-utrullning.

Det sade Ericssons vd Börje Ekholm i en intervju med Reuters på fredagen.

Kina stod för omkring 10 procent av Ericssons omsättning under förra året, men denna andel väntas falla under 2021 efter att Post- och telestyrelsen tagit till hårdast möjliga åtgärder mot konkurrenten Huawei med hänvisning till säkerhetsrisker.

"Om jag ska vara ärlig så anser jag inte att vi fått någon hjälp av svenska regeringen", sade Börje Ekholm till nyhetsbyrån.

Analytiker har varnat för att Ericsson är på väg att tappa majoriteten av verksamheten i Kina till förmån för den finländska rivalen Nokia. Men nu ska alltså Ericsson utöka ansträngningen i den stora kinesiska marknaden.

"Vi har varit i Kina i 120 år och jag avser inte att ge upp i första taget. Ericsson ska visa att vi kan ge ett mervärde i Kina", sade Börje Ekholm till Reuters.

Ericsson fick blott 2 procent av teleoperatören China Mobiles 5G-kontrakt, ned från 11 procent. Samtidigt blev andelen 3 procent hos konkurrenterna China Telecom och China Unicom.

Huawei förnekar att det föreligger några säkerhetsbrister i de egna produkterna, som flera länder menar kan möjliggöra kinesiskt spionage via telekomnät. Dessutom anklagas Huawei för att stödjas av kinesiska staten och vara spjutspetsen i Pekings maktambitioner i den digitala världen. Även detta har förnekats av telekombolaget.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.