Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-16

ESSITY: FÖRBEREDER FÖR YTTERLIGARE PRISHÖJNINGAR ENL VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den senaste tidens kraftigt stigande råmaterialpriser innebär för Essity att ytterligare prishöjningar är inom sikte, något som planeras att implementeras under tredje och fjärde kvartalet i år.

Det uppgav Essitys vd Magnus Groth under en presentation på fredagen i samband med bolagets rapportsläpp tidigare på morgonen.

Högre råmaterialpriser väntas fortsatt kommande kvartal, uppger Magnus Groth, som konstaterar att man lyckats höja priserna inom affärsområdet Consumer Tissue i särskilt Latinamerika för att anpassa sig till det rådande läget.

"I Europa har prishöjningarna däremot halkat efter något, men vi räknar med att ta ikapp inom kort", konstaterade han under presentationen.

I Västeuropa har Essity implementerat prisökningar med låga ensiffriga tal. Så sent som i april i år meddelade Essity ambitionen om att genomföra prishöjningar med medelhöga till höga ensiffriga tal, i genomsnitt.

"Sedan dess har råmaterialpriser fortsatt upp. Under det tredje kvartalet i år kommer prishöjningar ske (från Essitys håll red.anm) i låga ensiffriga tal, medan prisökningar i medelhöga ensiffriga tal kommer ske inom segmentet Consumer Tissue i Västeuropa. Prisförhandlingar för det fjärde kvartalet kommer även att ske", uppgav Essity-chefen.

Inom affärsområdet Personal Care ser Essity tydliga prisökningar för insatsvarorna massa och basmaterial.

"Men vi kommer till viss del kunna kompensera för detta. Uppenbarligen, i takt med att råmaterialpriserna stigit märkbart genom det nyligen gångna andra kvartalet, kommer vi också behöva höja våra priser, något vi som sagt förbereder oss på. Vi kommer kompensera genom högre priser på våra produkter, men den processen kommer ta ett par kvartal att driva igenom", inflikade Essitys finanschef Fredrik Rystedt under presentationen.

I Nordamerika märker Essity av en fortsatt återhämtning inom affärsområdet Proffesional Hygiene. Än så länge är bolaget inte tillbaka på nivåerna som sågs 2019, men Magnus Groth konstaterar att bolaget "är på god väg" i takt med att återöppningen av samhällena tar fart.

Essity har den senaste tiden varit aktiva på förvärvssidan och framgent kommer extra fokus ligga inom affärsområdet Medical Solutions, enligt Essity-chefen.

"Jag är väldigt glad över att affärsområdet stegvis återhämtar sig och förbättras. Känslan är positiv vid en framåtblick och vi tittar på förvärv för att stärka Medical Solutions-segmentet, men också segmentet Professional Hygiene", sade Magnus Groth.
Författare Direkt-SE