Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-07

EU-PROGNOS: EMU-BNP REVIDERAS NED TILL -8,7% 2020

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Euroområdets recession i år på grund av coronapandemin blir djupare än tidigare väntat eftersom nedstängningen av ekonomin lyfts mer gradvis.

På tisdagen sänkte EU-kommissionen sin prognos för tillväxten i år i euroområdet med 1 procentenhet, till -8,7 procent, jämfört med sin majprognos.

Kommissionen sänkte sin prognos för nästa år i euroområdet med två tiondels procent till 6,1 procent.

Det skrev kommissionen i sin ekonomiska sommarprognos, som presenterades på tisdagen. Den tidigare prognosen kom den 6 maj.

"Den ekonomiska effekten av nedstängningen är allvarligare än vi ursprungligen förväntade oss. Vi fortsätter att segla i stormiga vatten och står inför många risker, inklusive en ny stor våg av infektioner", sade Valdis Dombrovskis, kommissionens vice ordförande för ekonomin i ett uttalande.

Kommissionens slutsats är att behovet av ett återhämtningspaket är stort.

Den 17-18 juli träffas EU-ledarna för att försöka enas om ett paket och om långtidsbudgeten 2021-2027.

"Politiska åtgärder över hela Europa har dämpat effekten, men effekten slår fortfarande olika och ojämlikt", sade ekonomikommissionär Paolo Gentiloni.

Perioden av nedstängning och störningar var avsevärt längre under andra kvartalet än under första kvartalet. Men tidiga data för maj och juni antyder att det värsta kan vara över, skrev kommissionen.

Återhämtningen väntas ta fart under andra halvan av året, även om den blir ofullständig och ojämnt i EU-länderna. Skillnader i påverkan av pandemin och styrkan i återhämtningen över EU-länder väntas i denna prognos bli kraftigare än i majprognosen.

Riskerna för prognosen är "exceptionellt höga" och huvudsakligen på nedsidan. Omfattningen och varaktigheten av pandemin, och behovet av framtida nedstängningar, är okända.

Prognosen antar att nedstängningen fortsätter att minska och att det inte blir någon andra våg av pandemin.

Det finns betydande risker för att arbetsmarknaden kan lida av långvariga ärr. Likviditetsproblem kan övergå i solvensproblem för företag.

En annan nedåtrisk är att EU och Storbritannien inte lyckas nå ett avtal om en framtida handelsrelation.

Men det finns också risker på uppsidan, som att ett vaccin blir tillgängligt tidigt och att återstående restriktioner lyfts snabbare. Ett återhämtningspaket har inte tagits med i prognosen eftersom något sådant inte är beslutat än.

För hela EU spådde kommissionen att BNP minskar 8,3 procent 2020 och ökar 5,8 procent 2021. Det var en nedrevidering med 0,9 procentenheter för i år och med 0,3 procentenheter för nästa år.

Bland enskilda länder blir BNP-fallet i år störst i Italien -11,2 procent, Spanien -10,9 procent, Kroatien -10,8 procent och Frankrike -10,6 procent, enligt prognosen.

Tyskland klarar sig bättre och hamnar på -6,3 procent.

De minsta fallen blir i Polen -4,6 procent, Danmark -5,2 procent och Sverige -5,3 procent.

Å andra sidan blir rekylen näst minst i Sverige nästa år 3,1 procent, efter Finlands 2,8 procent.

Störst rekyl 2021 blir i de hårdast drabbade 2020: Frankrike 7,6 procent, Kroatien 7,5 procent, Slovakien 7,1 procent och Spanien 7,1 procent.

Italiens rekyl blir 6,1 procent och Tysklands 5,3 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.