Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-26

EU-TOPPMÖTE: EU HÅLLER ÖGONEN PÅ ASTRA ZENECA – VDL (OMS)

(Omsändning: skickades första gången på torsdagskvällen)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen håller ögonen på om Astra Zeneca vill exportera covid-19-vaccin från EU. Astra Zeneca förtjänar extra kontroll eftersom företaget inte uppfyller sina leveransåtaganden mot EU.

Det sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens på torsdagen, efter EU-toppmötets första dag.

I slutet av januari införde kommissionen en exportkontroll av covidvaccin i all hast efter att Astra Zeneca meddelat att företaget bara kan leverera 40 miljoner vaccindoser under första kvartalet i stället för kontrakterade 90 miljoner doser.

"Vi fokuserar på frågan om företaget -- som exporterar vaccin som produceras i Europa -- uppfyller sitt kontrakt med EU. Om vi tittar på mönstret så ser vi att omkring 95 procent av exporten görs av Biontech-Pfizer. Och resten i stort sett av Moderna. Båda uppfyller sina kontrakt. Så exporten är OK", sade hon.

"Som ni vet är vi i diskussioner med Astra Zeneca. Där det finns utrymme till förbättring när det gäller att uppfylla kontraktet. Här håller vi noga koll på vad som sker", fortsatte hon.

Ursula von der Leyen noterade att USA och Storbritannien hade infört formella exportförbud.

För EU:s del krävs tillstånd för att få exportera covidvaccin, som i praktiken fungerar som ett förbud med undantag.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.