Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-08

EUROGRUPP: DISKUTERAR EKONOMISKA LÄGET, STIMULANSER 2021

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Det finns bred enighet i eurogruppen om att fortsätta stora stimulanser för att bekämpa coronakrisen också nästa år.

Vid sitt möte i Berlin på fredag ska euroländernas finansministrar diskutera det ekonomiska läget, som påverkar den pågående budgetplaneringen i euroländerna inför 2021.

Frågan för finansministrarna är när och hur kortsiktigt likviditetsstöd ska övergå i mer långsiktiga investeringar och strukturreformer.

Lämpligtvis finns en annan dagordningspunkt där finansministrarna ska diskutera hur politiska hinder övervinns för att genomföra viktiga reformer.

Ett tredje ämne är hur EU ska sparka liv i arbetet med bankunionen efter en coronapaus. Till den diskussionen bjuder eurogruppen in finansministrarna från icke euroländer.

"Det finns konsensus i eurogruppen att det inte finns något annat val nu än att hålla det ekonomiska maskineriet vid liv genom stimulanser tills vi återgår till en någorlunda normal tillvaro. En milstolpe för vad det är kan vara är när det finns ett effektivt vaccin", sade en EU-källa på tisdagen.

Däremot spelar det mindre roll exakt hur stort BNP-fallet är just nu. Det påverkar inte den politiska inriktningen, sade EU-källan.

Alla EU-länder är eniga om att suspendera stabilitetspaktens krav på låga budgetunderskott i år och nästa år.

Tidsschemat för budgetplaneringen ålägger euroländerna att lämna in sina budgetutkast för nästa år till kommissionen före mitten av oktober för godkännande.

Ytterligare en aspekt i år är att det gigantiska återhämtningspaketet, som EU-toppmötet enades om i i juli, är tänkt att driva på reformer.

För att få bidrag utbetalade från återhämtningspaketet måste EU-länder lämna in reformplaner, som måste godkännas av de 27 finansministrarna med kvalificerad majoritet. Så småningom måste sedan kommissionen och finansministrarnas statssekreterare godkänna att reformmålen har uppnåtts.

Bidragsdelen i återhämtningspaketet uppgår till 390 miljarder euro.

Fredagens diskussion i eurogruppen om hur reformmotstånd övervinns väntas dock inte leda till konkreta slutsatser.

Ett praktexempel på politiska låsningar finns under nästa dagordningspunkt - bankunionen.

EU-länderna enades i december ifjol om att låta euroländernas räddningsfond ESM bli en finansiell säkerhetsmekanism (backstop) för den gemensamma resolutionsfonden.

Men Italien har som enda land vägrat ratificera nödvändiga ändringar i ESM-fördraget. Två stora partier motsätter sig ratificering, Femstjärnerörelsen (som sitter i regeringen) och Lega (som är i opposition).

Femstjärnerörelsen och Lega hävdar att ESM-reformen sänker italienska löner och pensioner, och tvingar på Italien dåliga reformer.

"Den inhemska italienska debatten baseras på missförstånd av ESM-reformen. Men när saker politiseras spelar rationella argument liten roll", sade en EU-källa.

Även om dödläget för ESM-reformen formellt inte påverkar andra delar av arbetet med bankunionen spelar det en viktig roll politiskt som signal, uppgav EU-källor.

Andra delar av bankunionen där arbete pågår är en insättningsgaranti, krishantering, gränsöverskridande integration och finansiell stabilitet.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.