Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-11

EVOLUTION: FLERA SVENSKA FONDBOLAG NU NÄSTAN UTE UR ÄGARLISTAN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De stora svenska fondbolagen fortsätter att backa ut från spelbolagssektorn, och under oktober har Swedbank Robur och SEB Fonder dragit bort i stort sett alla marker från bordet i Evolution Gaming.

Vid årsskiftet uppgick Swedbank Roburs totala innehav fördelat på bland andra Robur Småbolagsfond Sverige, Robur Småbolagsfond Norden samt Swedbank Robur Ny Teknik till 5,2 procent. Fonderna har sedan dess minskat innehavet varje månad under året.

Per den sista oktober var det bara Robur Ny Teknik som hade omkring 0,6 miljoner aktier kvar i livekasinoleverantören, motsvarande 0,35 procent av bolagets aktier, enligt ägardatatjänsten Holdings senaste månadsuppdatering.

"Swedbank Robur har fattat ett strategiskt förvaltningsbeslut att dra ner exponeringen mot spelsektorn som helhet, en förflyttning som initierades redan under 2019. Detta kommunicerade vi också i media i början av 2020. Utöver det kommenterar vi inte enskilda investeringsbeslut", skriver Swedbank Roburs kapitalförvaltningschef Erik Andersson i ett mejlsvar till Nyhetsbyrån Direkt.

Robur är inte ensamma om att ha ökat fokus på etiska placeringar och minskat sina innehav i spelbolagen. Handelsbanken fonder började redan 2018 minska sitt innehav i Evolution Gaming och vid årsskiftet var innehavet nollat. Även SEB Fonder har successivt minskat innehavet i Evolution och under oktober i år gjort sig av med merparten av aktierna.

Hjalmar Ahlberg som följer bolaget för Kepler Chevreux räkning konstaterar att ägarbasen har förskjutits i nästan alla spelbolag till mer internationella investerare och han tror inte att de större svenska fondernas avhopp kommer att ha någon större negativ effekt på bolagets aktiekurs.

"Jag tycker inte att det är förvånande att någon av de större kliver ur, det är mer pensionsfonder kvar nu, men det är klart att det finns en risk att de kliver ur också. Men den större effekten av att svenska fonder säljer är över. Ägarbilden är inte lika riskfylld på det sättet längre, och balanseras upp med internationella ägare som inte har samma krav på sig", säger Hjalmar Ahlberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland de internationella investerare som ökat i Evolution Gaming finns bland annat den amerikanska investeringsjätten Capital Group som sedan intåget i bolaget 2018 har gått upp som bolagets största ägare med drygt 16 procent av aktierna. Även Blackrock, Catrock och Vanguard har sedan 2018 tagit större positioner i Evolution.

Bland svenska institutionerna finns Första, Andra och Tredje AP-fonden kvar i ägarlistan med innehav om 0,4, 0,5 och 0,8 procent. Några större förändringar i innehaven har heller inte skett under de senaste åren. Svenska pensionssparare har därmed inte gått miste om Evolution Gamings uppgång på 450 procent sedan januari 2018.
Författare Direkt-SE