Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-03-03

FASTIGHETER: NORDEN VÄLPOSITIONERAT, STOCKHOLMSKONTOR ORO - DWS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska storstäderna Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors kan ur ett fastighetsperspektiv långsiktigt antas gå klart bättre än europeiskt genomsnitt med stöd av starka tillväxtutsikter. Kontorsmarknaden i inte minst Stockholm är dock ett orosmoment.

Det skriver förvaltningsbolaget DWS i sin vårprognos avseende den nordiska fastighetsmarknaden.

"Vi räknar med att fysiska kontor kommer att fortsätta spela en viktig roll", framhåller förvaltningsbolaget dock.

Det stora diskussionsmomentet runt kontor är hur mycket efterfrågan på yta kommer att påverkas av den förmodade långsiktiga ökningen i arbete från distans.

"I Norden var anammandet av distansarbete rejält i fjol och ökningen i anställda som arbetade från hemmet översteg komfortabelt europeiskt genomsnitt", skriver DWS.

Framöver bedöms skillnaderna öka mellan så kallade "prime"-kontor och lägre marknadssegment då flexibla och högkvalitativa kontorsytor efterfrågas. Hållbarhet antas därutöver få en utökad roll inom kontorssegmentet framgent.

"Nästa generations byggnader kommer att fokusera på miljöhållbarhet och anställdas välmående och kan därmed förväntas outperforma", bedömer DWS.

Trots allt är förvaltningsbolaget "mer negativa till Stockholms kontorsmarknad" på grund av oro för att hyresnivåerna ligger för högt i de allra hetaste områdena.

"Vakansnivåerna fortsatte att öka under 2020 och vi räknar med ytterligare noterbar hyresnedgång under 2021. Mer prisvärda växande delmarknader som Hagastaden, Solna och Sundbyberg är bättre placerade för återhämtningen", anser DWS.

Under 2020 så var den ekonomiska nedgången till följd av pandemin och begränsningar i Norden relativt beskedlig i jämförelse med andra delar av Europa.

"Det kommer fortsatt att vara utmaningar på kort sikt men långsiktig ekonomisk tillväxt i Norden ser enligt prognosen ut att tydligt överskrida europeiskt genomsnitt. Särskilt Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors kan väntas outperforma, stödda av en ökad urbanisering och stark befolkningstillväxt", skriver DWS.

Logistik och bostadsfastigheter hade liksom i övriga Europa en relativt stark utveckling kontra kontors- och handelsfastigheter under 2020, konstateras det.

"Framöver, som på andra europeiska marknader, ser vi fortsatt bostäder och logistik som bäst placerade för att outperforma under kommande år", skriver DWS.

I Norden konstateras det att svängningen till e-handel har varit rejäl. När online-handel ökar ytterligare bedöms efterfrågan på logistikyta närmare slutkunden öka.

"Efterfrågan för de nära placerade urbana anläggningarna kan fortsätta växa rejält och med ett relativt begränsat utbud på marknaderna räknar vi med en sund hyrestillväxt på medellång sikt", skriver DWS om nordiska logistikfastigheter.

En fortsatt urbanisering i Norden förväntas driva efterfrågan på bostadsyta både centralt i städer och inte minst i mer prisvänliga förorter.

"Av alla de europeiska städer vi följer ser Stockholm och Köpenhamn ut att få bland de högsta ökningarna av befolkning, sysselsatta och disponibelinkomst under det kommande decenniet", skriver DWS.

Kombinerat med ett fortsatt begränsat utbud av hyresfastigheter både Stockholm och Köpenhamn ser DWS utsikter för en fortsatt sund hyrestillväxt i de båda regionerna.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.