Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-20

FED: EKONOMINS FRAMTID BEROENDE AV VIRUSUTVECKLING - PROT (OMS)

(Omsänd: nyheten publicerades på onsdagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska ekonomin och arbetsmarknaden har "tagit viss fart", men ekonomins framtid är beroende av virusets "högst osäkra" framfart och utveckling.

Det framgår av protokollet från Feds policykommitté FOMC:s möte den 28-29 juli, då Fed lämnade styrräntan oförändrad inom intervallet 0-0,25 procent.

Ledamöterna hade noterat smärre förbättringar bland företagen som har fått handskas med stor osäkerhet, logistikproblem och förhöjd medarbetarfrånvaro.

I ljuset av osäkerheten, rörande pandemin, anses fortfarande ett mer pessimistiskt scenario som inte mindre sannolikt än centralbankens basprognos. Vidare menade policykommittén att återhämtningen på arbetsmarknaden med stor sannolikhet avstannat och att vidare förbättring är avhängigt en bred och långsiktig återöppning av ekonomin.

Rörande räntetak och räntekontroll ansåg flera ledamöter att verktyget med stor sannolikhet skulle generera ringa fördelar i nuvarande miljö, samtidigt som tilltaget riskerar att öka storleken av centralbankens balansräkning på ett oroande sätt. För närvarande är inte detta verktyg aktuellt, enligt protokollet.

Vidare står ledamöterna enade rörande att de kortsiktiga kreditfaciliteterna ska kvarstå för att möjliggöra effektiv implementering av penningpolitiken och en problemfri kortfristig dollarfinansieringsmarknad.

Några ledamöter förordade även ökade tillgångsköp för att stötta den ekonomiska återhämtningen och möjliggöra en återgång till det 2 procentiga inflationsmålet.

En av de större riskerna som målades upp för framtiden var ytterligare virusvågor, vilka skulle kunna få kreditmarknaden att återigen stramas åt och frysa. En annan risk var att stöden till hushåll, företag och lokala myndigheter i landet skulle dras tillbaka.

En bredare diskussion fördes även i ljuset av förändringen av den amerikanska ekonomin det senaste decenniet. I frågor likt lägre räntenivåer och ihållande deflationära krafter både i USA och resten av världen anser centralbankens ledamöter att det är dags att återigen reflektera kring penningpolitikens långsiktiga målsättning, vilket enligt ledamöterna kan vara till hjälp för att öka politikens transparens och ansvarsskyldighet.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.