Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-31

FINANS: KINESISK TESLAUTMANARE RUSADE 43% I NASDAQDEBUT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinesiska elbilsbolaget Li Auto, som har TikTok-ägaren Bytedance bland investerarna, rusade 43 procent i debuten på Nasdaq på torsdagen.

Det rapporterar Financial Times.

Li Auto tog in omkring 1,5 miljarder dollar och ses som ett mått på amerikanska marknadens aptit på kinesiska tech-bolag.

Särskilt intressant blir det också i ljuset av de ökade spänningarna mellan Kina och USA. Trump-administrationen har ökat granskningen av kinesiska företag som är listade i USA och det diskuteras att tvinga kinesiska företag att avnotera sina aktier om de inte lever upp till amerikansk reglering.

I debuten vägde dock hopp om att bolaget en dag kan bli Kinas motsvarighet till Tesla tyngre än oron.

"Den amerikanska marknaden har bevisligen fortsatt stor aptit för elbilar, men det finns förmodligen en bubbla", sade Tu Le, grundare av konsultbolaget Sino Auto Insights.

Han varnade också för stora skillnader mellan Li Auto, som har ett marknadsvärde på 14 miljarder dollar, och Tesla som är värt 277 miljarder.

"I grunden har Li Auto bara en några månader lång historik av att sälja bilar. Man måste fråga om vi ens jämför äpplen och äpplen när vi jämför Tesla med dessa andra kinesiska biltillverkare", sade Tu Le.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.