Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-03-15

Förändring i sikte med ny VD i Industrivärden

Helena Stjernholm påbörjade officiellt sin tjänst som ny VD för Industrivärden den 1 september 2015. Nordea Markets ser positivt på utnämningen och med sin erfarenhet från konsult- och riskkapitalbranschen bör hon kunna väcka liv i investmentbolaget.

Det skriver Nordea Markets i en analys.

Trots en genomsnittlig belåning på 20 procent så har Industrivärden historisk presterat svagt jämfört med de andra investmentbolagen och relativt en stigande aktiemarknad (på riskjusterad basis).

"Vår bedömning är att den nya Vd:n har fått ett brett mandat att förändra strukturen och att Industrivärden kan vara ett helt nytt bolag om ett par år", skriver Nordea.

Industrivärden har tydligt ökat sina ambitioner för portföljbolagen. Fyra ny verkställande direktörer och fem nya styrelseordförande har utsetts. Ett annat problem som delvis har adresserats är korsägandet hos Handelsbanken/Industrivärden/SCA, en struktur som tyngt bolaget.

"Vi förväntar oss mer åtgärder och en renare struktur skulle sannolikt uppskattas av marknaden och därmed kunna bidra till att reducera substansrabatten", skriver Nordea.

Förutom att Nordea Markets väntar sig positiva effekter från ett aktivt förändringsarbete och en renodling, så ser banken en uppsida i portföljvärdet med en överlag positiv syn på bolagen i Industrivärdens portfölj.

Ifall innehaven skulle nå Nordeas riktkurser så skulle substansvärdet öka med 12 kronor och en substansrabatt i nivå med andra investmentbolag (8 procent) skulle ensamt lyfta aktiekursen till 152 kronor.

"Vi ser därför bra värderingsstöd för en högre kurs och höjer vår rekommendation i Industrivärden till köp (behåll) med riktkurs på 160 (140) kronor", skriver Nordea.

Källa: Nordea Markets

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.