Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-18

FÖRPACKNING: FIASKO FÖR OLJE/KEMIBOLAGENS JAKT PÅ HAVSPLAST

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En kvartett av multinationella storbolag inom olje- och kemibranschen skulle rädda världshaven från plast i ett projekt med investeringar värda 1,5 miljarder dollar. Men projektet, som nyligen lyfts fram i bolagens kampanjer, har enligt Reuters slutat i fiasko och lagts ned.

"The Alliance to End Plastic Waste" (sve: "Alliansen för att få ett slut på plastskräp") döptes en miljöorganisation till för två år sedan, instiftad av oljebolagen Shell och Exxon samt kemibolagen Dow och Chevron Philips. Siktet var inställt på att rädda världshaven från plastutsläpp.

50 andra bolag deltog i satsningen, som under fem år skulle äska 1,5 miljarder dollar till teknik som skulle rensa floder på plast och således minska utsläppen i haven. Tekniken, som kom att kallas "Renew Oceans", var dock så bristfällig att den knappt gick att använda. Bland annat skulle pantmaskiner där plast kunde deponeras av rättrådiga medborgare i utbyte mot kuponger på livsmedel, taxiresor och andra nödvändigheter vara en del av lösningen.

Plasten skulle därefter via tekniken pyrolys omvandlas till diesel. Men så väl insamlingsmaskiner som pyrolysanordningar var från start i princip ständigt trasiga och oanvändbara, enligt Reuters.

Bolagen hävdar att det bland annat rör sig om problem som uppstått som en konsekvens av coronaviruspandemin.

"Vi har ingen tidsram för en återstart och då vi drabbats av implementeringsutmaningar har alliansen och Renew Oceans beslutat att gemensamt avsluta projektet i oktober 2020", kommenterade en talesperson.

Ingen information om att projektet lagts ned har kommit tidigare, lyfter Reuters fram. Tvärtom har vissa av bolagen lyft fram sin medverkan i projektet, även efter att det pausats och enligt flera källor lagts ned helt.

"Det här är några av planetens mäktigaste företag, och det enda man lyckats prestera är ett par skräpplockningskampanjer i lokalsamhällen, tillika perfekta tillfällen för att ta vackra bilder", sade John Hocevar, havsansvarig på Greenpeace, samtidigt som han lyfte fram att en konkret förändring inte kan ske så länge bolagen investerar mångfaldigt mer i utökad platsproduktion jämfört med i minskade utsläpp.

Målet med Renew Oceans var att samla ihop 45 ton plastavfall ur floden Ganges i Indien under 2019 och 450 ton under 2020. Enligt samstämmiga källor var det totala utfallet från projektet mindre än 1 ton under ett halvår av aktiv verksamhet.

Satsningar från olje- och kemibolagen har dock noterats även på senare tid. Bland annat i december i fjol, då ett avtal tecknades mellan Exxon och Oslonoterade Agilyx, som arbetar med just plastinsamling och återvinning.

På andra sidan av ekvationen har den i Norden framstående pappers- och kartongindustrin lyfts fram som en tänkbar vinnare på utvecklingen bort från plast och mot nedbrytbara alternativ. Bolag som Stora Enso, Billerud-Korsnäs, Nordic Paper och Huhtamäki har noterat trenden och tagit upp satsningar på området.

En annan tänkbar vinnare på utvecklingen är bolag som bedriver satsningar på att hitta sätt att producera biologiskt nedbrytbar plast. Ett sådant bolag är Spotlight-listade Bioextrax, som inlett flera utvärderingsprojekt för bioplast med multinationella bolag för dess bakteriella och patenterade så kallade PHA-process.

I Europa har EU beslutat att motverka plastens förekomst i engångsartiklar. 2019 röstade Europaparlamentet för att förbjuda engångsartiklar i plast från i år. G20 har med sina 19 länder plus EU i sin tur enats om ett globalt ramverk i jakten på plastavfall.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.