Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-16

FÖRSVAR: AUSTRALIEN, USA OCH STORBRITANNIEN I UBÅTSSAMARBETE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Australien, USA och Storbritannien aviserar ett nytt säkerhetspartnerskap kring Indiska oceanen och Stillahavsområdet innefattande stöd till Australien att bygga nya kärnkraftsdrivna ubåtar och underrättelsesamarbete.

Det rapporterar nyhetsbyrån Dow Jones.

Företrädare för länderna uppger inte att det handlar om att agera motvikt mot Kina, utan beskriver det som en ansträngning för att upprätthålla regelstyrd ordning, fred och stabilitet i området.

Beskedet kommer inte långt efter det amerikanska tillbakadragandet från Afghanistan som har beskrivits av Biden-administrationen som en del i en bredare ambition att fokusera på frågor i Indiska oceanen och Stillahavsområdet, däribland Kinas inflytande i regionen.

Frankrike kritiserar det aviserade partnerskapet som i praktiken avslutar en tidigare uppgörelse mellan Frankrike och Australien kring utveckling av framtida ubåtar.

Det svenska försvarsföretaget Saab har verksamhet kring Australien, bland annat på det marina området. Saab valdes dock inte ut till Australiens nya ubåtsprogram för ett halvdussin år sedan.
Författare Direkt-SE