Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-17

FORTNOX: SPLITTRAD SYN PÅ UPPSIDAN - ANALYSER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Carnegie och SEB är överens om att Fortnox rapport på tisdagen var bra. Men medan Carnegie behåller sin köprekommendation, sänker SEB till behåll. Bland annat sätter SEB frågetecken efter förvärvet av Offerta.

Det framgår av två analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av på onsdagen.

SEB konstaterar att ökningen av de årliga återkommande intäkterna bromsade in i kvartalet från i genomsnitt 36 procent mellan 2016 och 2019 till 24 procent under 2020. Samtidigt är banken inte "överdrivet imponerade" av Offerta-förvärvet.

"Enligt vår syn borde Fortnox antingen förvärva plattformar på nya marknader eller hitta mindre applikationsbolag där bolaget kan utnyttja sin betydande kundbas", skriver SEB som även tror att Offerta kommer att vara negativt påverkade av pandemin under det första halvåret 2021.

För det tredje tror SEB att det innevarande året kommer att vara ett år av investeringar i forskning och utveckling och att det kommer att dämpa marginalökningen.

I kombination med en hög värdering väljer SEB därför att sänka rekommendationen, men samtidigt höja riktkursen något till 501 kronor (492).

Carnegie lägger å sin sida inte så stort utrymme i analysen på förvärvet och har inte tecknat in effekterna av det i sina estimat ännu. Banken konstaterar dock att om bolaget lyckas med att integrera Offertas tjänster med Fortnox kundbas, så finns betydande synergier att hämta ur affären.

Beträffande det fjärde kvartalet menar Carnegie att "Fortnox har lovat mycket och levererat mer", och att bolagets planer på att knyta ihop fler tjänster kommer att skapa ett ekosystem som gör att kunderna inte behöver lämna bolagets plattform för affärsrelaterade aktiviteter.

"Vi tror att dessa teman kan ge stöd till intäkts- och vinsttillväxt även bortom våra prognoser. Även om värderingsmultiplarna är höga, är möjligheterna och utsikterna för långsiktig tillväxt oöverträffade", skriver Carnegie.

Carnegie behåller sin köprekommendation och justerar upp riktkursen till 555 kronor (465).

Ovanstående förändringar har rapporterats av Nyhetsbyrån Direkt tidigare på tisdagen.

Aktien slutade upp 2,1 procent på tisdagens rapport och var på onsdagen vid lunchtid ner omkring 1 procent till 460 kronor.
Författare Direkt-SE