Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-01-12

Förvärv höjer vår riktkurs i Oboya

Detta är en betald analys på uppdrag av Oboya Horticulture Industries utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Med förvärvet av det svenska företaget COFA Plastics får Oboya-koncernen ännu ett produktsortiment att sälja mot den europeiska konsumentmarknaden. Beaktat hälften av bedömda synergieffekter görs förvärvet till mellan fyra och fem ggr rörelseresultatet. Vi upprepar vårt tidigare köpråd i Oboya-aktien och höjer riktkursen till 15,50 kronor (14).

Oboya har förvärvat COFA Plastics AB (COFA), ett företag som startade 1967 och har sitt huvudkontor i Trångsund söder om Stockholm. COFA:s verksamhet består av produktion, trading, logistik och kundanpassade lösningar till hem och trädgård, kontor och industri för detaljhandel och återförsäljare. Exempel på produkter inom trädgårdssegmentet återfinns i bildsekvensen ovan. COFA har även ett dotterbolag i Vietnam, New World Metal Company Ltd. Från Vietnam är det (till skillnad från Kina) möjligt att producera och sedan tullfritt exportera in produkter till Europa.

COFA Plastics AB omsatte drygt 51 miljoner kronor och gjorde en vinst på strax över 1 miljon kronor år 2016. Åren dessförinnan (2013 till 2015) har företagets omsättning legat mellan 52 till 62 miljoner årligen. Med cirka 30 procent bruttomarginal bör varje extra intäktskrona ge ett resultatgenomslag på åtminstone 10 procent (exklusive de synergieffekter som nu bedöms tillkomma). Vi bedömer att COFA:s produkter kan ge en hävstångseffekt för Oboya-koncernen som har ytterligare säljkanaler att addera. Här tänker vi i första hand på Danmark, Finland och Polen där Oboya redan är verksamma. Dessutom kan Oboya inkludera tyska Compos trädgårdsrelaterade produkter innefattande planteringsjord, blåkorn, mineralgödsel och närliggande produkter (för vilket Oboya har ett exklusivt återförsäljaravtal i Skandinavien sedan september 2017) i COFA:s erbjudande framöver.

Köpeskillingen för COFA Plastics uppgår till 15 miljoner kronor och ger alltså ett pris på ungefär 0,3 ggr aktuell årsomsättning. Oboya bedömer de årliga synergieffekterna till fem miljoner kronor och implementeringskostnaderna till 1 miljon kronor. Applicerar vi 60 procent av de bedömda synergieffekterna motsvarar det en förvärvs-multipel på mellan fyra och fem ggr rörelseresultatet. Räknat på fyra procent finansieringskostnad ökar Oboya-koncernens vinst per aktie då med 12 öre per aktie. Den motiverade kursuppgången räknat på p/e 12 ggr motsvarar därmed en krona och 50 öre per Oboya-aktie.

I vår senaste analys daterad den 28 november 2017 beräknade vi en riktkurs om 14 kronor per aktie i Oboya. Vi höjer nu riktkursen till 15,50 kronor per aktie och upprepar vår tidigare köprekommendation i aktien.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.