Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-18

Förvärv lyfter myTaste

Detta är en betald analys på uppdrag av Speqta utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

myTaste är mest känd för sitt matnätverk. Men det är shoppingsegmentet Shopello som ska växa och ge lönsamhet. Detta skall ske organiskt och genom förvärv. Nu genomförs en emission till ett attraktivt pris.

MyTaste är ett teknikbolag som utvecklar och förvaltar effektiva och skalbara internetbaserade plattformar. Fokus har historiskt legat på plattformen, myTaste den ena av två affärssegment – Ett nätverk för matintresserade.  Appen har laddats ner cirka fem miljoner gånger och finns översatt till 26 språk. Med fokus att maximera antalet användare har plattformens vinstbidrag hittills varit begränsat. Efter vissa förändringar i Googles algoritmer har utmaningen att bibehålla en hög plats i den organiska rankingen visats mer påtaglig. Antalet nya användare har således fallit. Men investeringarna är tagna och myTaste bedöms kunna stå på egna ben. Bolagets andra affärsområde, Shopello, verkar inom prestationsbaserad marknadsföring. Det är här möjligheter att skapa tillväxt och lönsamhet finns just nu. Framledes ligger således så gott som allt fokus på denna verksamhet. Shopello startades 2010 och har idag cirka 1000 anslutna webbutiker och hundratals partners i form av andra shoppingsidor och affiliatenätverk. Affärssegmentet ska växa både organiskt och via förvärv. Dessa förvärv görs normalt till låga vinstmultiplar (3 till 5 gånger vinsten efter skatt). Det ger ett positivt resultat-arbitrage, förutsatt att vinstnivån i förvärvsobjekten kan behållas. Samtidigt är försäljnings- och kostnadssynergier identifierade samt myTastes kompetens som kan ge ett ytterligare lyft i marginalerna.

Under 2017 har flera förvärv redan annonserats. Dessa adderar till drygt 23 miljoner kronor i årliga intäkter till koncernen och ett bra resultat tillskott (antaget att samtliga förvärv genomförs). Vi förväntar oss EBITDA-bidraget till drygt 11 miljoner kronor. Bolagets lönsamhet kan därmed vara på väg att förbättras. Via en emission avser bolaget ta in 18 miljoner kronor, exkluderat tillhörande teckningsoptioner. Likviden ska främst användas för förvärv av nya bolag.  Genom att kombinera en DCF-modell med en jämförelse-modell beräknar vi det motiverade priset per aktie till 7,25 kronor

Författare Markus Augustsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.