Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-03-08

Förvärvet av Timokprojektet bör skapa stort värde

I fredags offentliggjorde Lundin Mining att man förvärvar andelar i Freeports serbiska gruvprojekt Timok. För detta betalar Lundin Mining upp till 262,5 miljoner dollar (initialt ska 135 miljoner dollar erläggas), fördelat på delbetalningar som är villkorade av att projektet tar sig förbi specifika faser.

Det skriver Handelsbanken i en analys.

Lundin Mining köper är 100 projekt av Freeports ägarandel i övre zonen av koppar- och guldfyndigheten Cukaru Peki samt alla övriga minerallicenser i Timokprojektet förutom nedre zonen av Cukaru Peki, där Lundin Mining köper 28 projekt av Freeports andel och Freeport förblir delägare. 

Ett villkor för affären är att den mindre kanadensiska delägaren Reservoir har förköpsrätt i 60 dagar på de andelar som Freeport avser sälja. Om inte förköpsrätten nyttjas väntas affären kunna avslutas i andra kvartalet i år.

"Efter att ha fördjupat oss i transaktionen och Timoks koppar- och guldprojekt, drar vi slutsatsen att förvärvet borde skapa ett betydande värde för Lundin Mining. Givet en bra utveckling för projektet kommer Lundin Mining att äga 75 projekt av en mycket konkurrenskraftig medelstor koppar- och guldgruva som vi beräknar kommer att kunna generera ett årligt bruttokassaflöde på mer än 400 miljoner dollar under 2022-26", skriver Handelsbanken.

Handelsbanken värderar Timokprojektet till drygt 6 kronor per aktie, vilket innebär att det har en betydande påverkan på värdering av Lundin Mining. Därtill har metallpriserna stigit, samtidigt som banken har en något mer positiv syn på gruvan Tenke Fungurume då den ser ett ökat intresse från kinesiska företag att expandera in i Kongo.

"Tack vare det ovanstående har vi höjt vårt beräknade värde på Lundin Mining till 30 kronor per aktie (från 20 kronor per aktie). Trots höjda prognoser räknar vi dock fortfarande med att bolaget kommer att göra förlust under 2016-17pr (-0,30 – -0,40 dollar per aktie)", skriver Handelsbanken.

För första gången på länge bedömer Handelsbanken att Lundin Mining har ett värderingsstöd på nuvarande kursnivåer och tror att bolaget kan stå inför en successiv omvärdering då aktiemarknaden förstår potentialen i Timok-förvärvet.

"Vi höjer därför vår rekommendation på Lundin Mining till öka (från sälj)", skriver Handelsbanken.

Källa: Handelsbanken

Författare Redaktionen