Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2014-04-07

God potential i Sotkamo Silver

Detta är en betald analys på uppdrag av Sotkamo Silver utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.

Sotkamo Silver är ett litet gruvbolag som tänker öppna en silvergruva i östra Finland. Kassaflödesvärderingen visar att aktien har en god uppsida, och vi rekommenderar att teckna i nyemissionen.

Sotkamo Silver är ett litet gruvbolag som vill exploatera mineraltillgångar i Norden och som fick sin nuvarande form i mars 2010. Aktien är listad på NGM-börsen och Nasdaq-OMX Helsingfors men handlas också på Börse Berlin Open Market i Tyskland. Bolagets huvudprojekt är silvergruvan i samhället Sotkamo i östra Finland. Fyndigheten upptäcktes 1980, men ingen gruvbrytning har skett på grund av låga silverpriser i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet.

Sotkamo Silver köpte tillståndet att driva gruvan 2010, och sedan dess har bolaget investerat i utrustning för att tömma gruvan på vatten, i ventilationsutrustning samt i kraftledningar och uppskattning av resurser. I mars 2014 släpptes den senaste förstudien, som visade en förväntad livslängd för gruvan på minst åtta år. Studien visade också ett positivt nuvärde, föreskatt, diskonterat med 8 procents ränta, förutsatt att silverpriset är över 15 USA-dollar per troy uns under projektperioden. Projektetär tänkt att starta 2015/2016.

Mellan den 31 mars och 14 april genomför Sotkamo Silver en nyemission på 42,5 miljoner kronor genom att ge ut nya aktier för 6 kronor (0,68 euro) per styck. Vår värdering av diskonterade kassaflöden ger en riktkurs på 11 kronor (1,22 euro) efter nyemissionen, givet grundscenariot från förstudien. Detta ger en god uppsida i aktien. Vår rekommendation är att teckna i nyemissionen och att köpa efter den. Mer kapital kommer dock att behövas vid projektstart.

 

Källa: Jarl Securities

Författare Jarl Securities

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.