Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-14

GOOGLE: NÄST PÅ TUR IN I INDISKA JIO, INVESTERAR 4 MDR USD - ET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Google är invecklade i långt framskridna förhandlingar om en investering värd 4 miljarder dollar i indiska techbolaget Jio Platforms, rapporterar Economic Times. Således kan sökmotorbolaget följa sektorkollegorna Facebook, Intel och Qualcomm in i ägarlistan.

Jio Platforms, som tillhandahåller ett ekosystem för mobilappar, har varit involverade i ett flertal stora affärer de senaste veckorna.

Huvudägaren av Jio Platforms är konglomeratet Reliance, som styrs av den indiske finansmannen Mukesh Ambani. Han har ryktats ha planer på att skapa världens nästa "big tech"-bolag. I den konkurrensen är USA representerat genom bland andra Apple, Google och Amazon och Kina via Tencent och Alibaba. Indien, som är världens näst folkrikaste land, saknar dock en aktör av samma magnitud.

Inför den potentiellt stundande affären med Google har Jio Platforms tagit in 16 miljarder dollar i finansiering sedan i april. I ett pressmeddelande från i juni beskrev Reliance den dittills genomförda kapitalanskaffningen som "helt ojämförlig i världshistorien".

Utöver Google, Facebook, Intel och Qualcomm går flera andra globala techbekanta investeringsaktörer att utläsa ur ägarlistan. Bland annat har kapitalförvaltare som KKR och Silver Lake tagit andelar, liksom Abu Dhabis statliga investeringsfond Mubadala.

Google lanserade så sent som i måndags en techfondsatsning värd 10 miljarder dollar där konglomeratet siktar på att genomföra satsningar på digitalisering av Indien.

Jios kapital ska nyttjas för att accelerera utvecklingen av digitala tjänster samt för att betala av skulder till moderkoncernen Reliance, som innehar en rad företag inom allt från telekom till olje- och gasindustri.

Som teleoperatör har Reliance Jio nära 400 miljoner abonnenter, användare som spås komma väl till pass när Jio Platforms skalas upp och digitaliseringen av världens största demokrati tar ordentlig fart i samband med teleoperatörens utrullning av 5G. Det var i denna kontext - 5G-utrullning - som ett partnerskap med chiptillverkaren Qualcomm presenterades i måndags.

Olje- och gasgrenen i Reliance Jio har å sin sida drabbats svårt av coronaviruspandemin och den oljepriskrasch som ägt rum under det senaste året.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.