Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-22

Grängesberg Exploration Holding AB: GRANGEX inleder scoping-studie och processtester avseende Dannemoragruvan

GRANGEX utser Golder Associates för det första steget i genomförbarhetsstudien för Dannemoragruvans återstart och påbörjar processtester för att fastställa optimal anrikningsprocess.

Grängesberg Exploration Holding AB ("GRANGEX") har träffat ett uppdragsavtal med Golder Associates ("Golder") för genomförandet av det första steget i en genomförbarhetsstudie för en eventuell återstart av Dannemoragruvan - en s.k. scoping-studie enligt den australiensiska standarden JORC 2012.

Golder kommer som oberoende konsult att granska och sammanställa omfattande underlag och dokumentation som finns tillgängligt från den tidigare driftperioden åren 2012 - 2015, samt utredningarna inför och resultat av de planerade processförsök med syfte att höganrika representativa råmalmsprover från gruvan.

Scoping-studien, vilken beräknas kunna presenteras under det andra kvartalet 2021, kommer även att utgöra underlag för den tekniska delen i den kommande miljöansökan.

Denna vecka inleds processtesterna hos SGS i Lakefield, Kanada. Testerna syftar till att fastställa den optimala anrikningsprocessen för att kunna producera det kvalitetsmässigt bästa järnmalms-koncentratet ur Dannemoras magnetitmalm. Dannemoragruvan har med begränsad anrikning vid tidigare produktionsperioder producerat låghaltiga malmprodukter med ca 50-55% järnhalt.

"Det är mycket gynnsamt tids- och kvalitetsmässigt att vi får Golder som oberoende konsult för vårt återstartsprojekt i Dannemora. Resultatet från processtesterna kommer visa på den verkliga potentialen för Dannemoragruvan. Vi vet från tidigare utredningar att det är möjligt att nå cirka 64% järnhalt i koncentratet. Men detta är en milstolpe i Dannemoras historia då det är första gången någonsin som så omfattande tester genomförs på Dannemoras råmalm. Vid ett positivt utfall kommer studien utvidgas och fördjupas för att nå nästa steg - den slutliga genomförbarhetsstudien" säger Christer Lindqvist, VD GRANGEX.

"Golder Associates är ett medarbetarägt, internationellt företag med ca 6500 medarbetare placerade på över 150 kontor. Golder Associates är globalt en av de ledande tekniska konsulterna inom gruvsektorn med en lång historia sedan 1960 och bred erfarenhet av arbete åt gruvindustrin. I Norden är Golder ett av de få företag som har erfarenhet av tekniska studier såväl som en erfarenhet som sträcker sig från prospektering till efterbehandling av gruvor. För mer information om Golderkoncernen, besök gärna koncernens hemsida www.golder.com."

KONTAKTPERSON

Christer Lindqvist, VD, tel. +46 70 591 04 83

Denna information är sådan information som Grängesberg Exploration Holding AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2021-02-22 klockan 08.45.

Författare Cision

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.