Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-07

HÄLSOVÅRD: "HISTORISKT HÖG" UTVECKLINGSTAKT ENLIGT HEALTHCAP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Healthcap, det svenskgrundade venturekapitalbolaget inom life science-området, stärker sin organisation genom att ta in Mårten Steen som co-managing partner vid sidan av grundaren Björn Odlander.

Healthcap har hittills legat bakom 46 börsintroduktioner och bidragit till att ett stort antal läkemedel och medicintekniska produkter nått marknaden, konstaterar Björn Odlander och Mårten Steen i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Utvecklingstakten på Healthcaps marknad, life science, är enligt Björn Odlander "historiskt hög", med ett starkt intresse för nya produkter.

"Den nya biotekniken har möjliggjort mer intelligenta forskningsupplägg med högre träffsäkerhet och den marknaden är inte lika inflaterad prismässigt. Vi startar de flesta bolag vi investerar i och hittar intressanta projekt att bygga bolag kring. Senare ska de till marknaden och där har bioteknik fått en del stryk på börserna, men det finns gott om pengar tillgängligt", säger Björn Odlander.

Upp- och nedgångar är en del av verksamheten konstaterar han och kommenterar Dagens Industris kartläggning nyligen som visade att flera av Healthcaps portföljbolag i Norden gått dåligt i år.

"Vi tror fortsatt starkt på bolagen även om det finns utmaningar. Vi använder börserna som finansieringskälla och tar bolag till börsen för att få med andra som vill investera. Det starka intresset för börserna och den låga räntan är väldigt bra för Healthcap och andra som arbetar som vi", säger Björn Odlander.

De enskilda områden inom life science som just nu är allra hetast är enligt Björn Odlander cancerbehandlingar samt ovanliga genetiska sjukdomar. Mårten Steen tillägger att forskningsframsteg har lett till att cellterapier kunnat kommersialiseras, att genterapiprodukter finns godkända, så kallad "gene editing" (genredigering) kan genomföras och att det går att hantera sjukdomar som tidigare inte kunnat botas.

Ett av Healthcaps bolag är Oncopeptides, som har en godkänd produkt i USA men nyligen uppmärksammades då FDA stoppade patientrekryteringen till bolagets kliniska program.

"Oncopeptides är i ett läge där vi kommit otroligt långt. Vi är fortfarande huvudägare och bolaget har en tillfälligt godkänd produkt i USA. Nu är det upp till bevis och FDA ska ta beslut under hösten om produkten ska vara kvar på marknaden eller om det behövs fler kliniska studier", säger Björn Odlander.

Utöver utnämningen av Mårten Steen till co-managing partner gör Healthcap även en rad andra förändringar. Kristina Ekberg från Vinge blir partner och chefsjurist, Carl Kilander och Alex Valcu blir partners och Georg Vo Beiske blir venture partner.
Författare Direkt-SE