Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-05

HALVLEDARE: VARIT FÖR NAIVA OCH ÖPPNA OM EGEN TILLVERKNING - EU

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europa har varit för naivt och utallokerat alldeles för stor del av design och tillverkning av chip – halvledare – under de senaste decennierna, enligt uttalanden EU:s industrikommissionär Thierry Breton gjort i en intervju med Bloomberg News.

EU behöver nu adressera de obalanser som uppstått och som just nu fått många av EU:s viktiga fordonstillverkare att stoppa produktionen på grund av brister, enligt Thierry Breton. Det ska ske genom att EU fördubblar regionens egen chipproduktion till och med 2030.

I nuläget är i princip hela världen beroende av chip tillverkade i Sydostasien, främst i Taiwan där den globalt ledande producenten TSMC huserar. Så har dock inte alltid varit fallet – 1990 hade EU 44 procent av den globala kapaciteten, innan den föll till nuvarande 10 procent. Taiwan, Sydkorea och Japan står i dag för 60 procent av produktionen. Just Taiwan har dock blivit alltmer geopolitiskt intressant och omstritt i handelskriget mellan västvärlden och Kina.

Det markanta skiftet i leverantörskedjorna kring chip var något som fick konsekvenser för telekombolagen och enligt viss historieskrivning satte punkt för Ericssons och Nokias en gång synnerligen framgångsrika mobiltelefonsatsningar. En farhåga i politikerleden är nu att Europas viktiga bilindustri ska gå samma öde till mötes på grund av ogynnsamma leverantörskedjor för chipprodukter.

"Vi vill komma tillbaka till vår tidigare marknadsandel i produktionen för att säkra behoven hos vår industri. Vår hållning har varit alldeles för naiv och öppen", sade Thierry Breton, som innan sin politiska karriär var vd hos det multinationella franska IT-bolaget Atos och teleoperatören France Telecom.

EU-kommissionen siktar på att EU:s andel av världsmarknaden ska motsvara omkring 20 procent av världens totala utbud 2030. Hittills har 22 av blockets länder skrivit under en avsiktsförklaring.

Stöd behövs dock för att det hela ska möjliggöras, stöd som ska komma på plats genom partner i form av bolag som TSMC, särskilt vad gäller tillverkning av spjutspetsteknik i form av i nuläget futuristiska 2-nanometersnoder. Denna teknik har TSMC redan satsat åratal av forskning till kostnader av miljarder dollar på att så småningom nå fram till.

"För att nå fram så vill och behöver vi göra det i partnerskap. Det här är i princip ett månfararprojekt", sade Thierry Bretton till nyhetsbyrån.

Även bolag som amerikanska Intel har ställt sig bakom EU:s planer och utlovat fabriksbygge i regionen. Redan nu expanderas 7-nanometersproduktionen i Europa (långsammare chip än de futuristiska 2-nanometerschipen).

Faktum är dock att de verktyg som krävs för att utveckla framtidens chipteknik endast finns i form av nederländska ASML, vilket gör att chipfabriker i Sydostasien och USA är i symbios med Europa. ASML:s mest avancerade produkter kräver i stor utsträckning exporttillstånd och har hittills inte sålts till kinesiska chiptillverkare, vilket blivit en hävstång för teknologiskt övertag för USA och Europa.
Författare Direkt-SE