Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-20

Heimstaden Bostad ansluter sig till Science Based Targets initiativet

Heimstaden Bostad är av de första stora europeiska bostadsfastighetsbolag att ansluta sig till Science Based Targets initiative (SBTi) och genom det sätta vetenskapligt baserade klimatmål. Målsättningarna ska uppfylla Parisavtalets mål om att minska den globala uppvärmningen, vilket är en viktig validering av bolagets hållbarhetsarbete och ambitioner.

SBTi är ett samarbete mellan Carbon Disclosure Project (CDP), FN:s Global Compact (UNGC), World Resources Institute (WRI) och Världsnaturfonden (WWF). Initiativet hjälper företag att sätta vetenskapligt baserade klimatmål.

"Att sätta vetenskapliga mål är bra för planeten, samhället och människorna och det visar att vi menar allvar i hållbarhetsarbetet. Det hjälper oss också att accelerera omställningen till en koldioxidsnål ekonomi och parera klimatförändringens värsta effekter" säger Katarina Skalare, Chief Sustainability Officer på Heimstaden.

I linje med Parisavtalet fokuserar Heimstaden Bostad på att minska sitt koldioxidavtryck, skala upp energiomställningen och effektiviteten av sina fastigheter samt bygga upp en motståndskraft mot klimatförändringar. 

Heimstaden Bostad kommer att sätta ambitiösa mål för att minska bolagets koldioxidutsläpp i enlighet med Science Based Target-initiativets principer. Detta kommer att omfatta energieffektivisering, fossilbränslefri verksamhet på de skandinaviska marknaderna 2030, energiomställning till mer förnybar energi i energisystemen samt byte av uppvärmningslösningar på andra marknader. Vidare kommer Heimstaden Bostad att arbeta för att säkerställa 100% ursprungscertifierad förnybar el, vilket redan har uppnåtts på de skandinaviska marknaderna samt i Tyskland och Tjeckien.

"Djärva klimatambitioner kräver planering och hårt arbete och vi håller just nu på att lägga en färdplan för de kommande åren. En del i detta är att vi åtar oss att sätta vetenskapsbaserade mål som bland annat gör det möjligt för oss att bygga starkare relationer med investerare, lokala myndigheter och andra intressenter," säger skalare

Under 2021 kommer Heimstaden Bostad begära miljövarudeklarationer (EPD) från tillverkare och entreprenörer för att kunna beräkna specifika koldioxidutsläpp och kartlägga miljöpåverkan. Resultatet man tar fram kommer att användas för att identifiera och reducera koldioxidutsläppen kopplat till fastighetsbyggandet.

Något som ytterligare validerar Heimstaden Bostads hållbarhetsarbete är bolagets förbättrade ESG-riskbetyg från analysföretaget Sustainalytics. ESG-risknivån bedöms vara "låg" och med en poäng på 12,3, placerar sig Heimstaden Bostad i topp 7 % inom sitt branschsegment enligt Sustainalytics. En klar förbättring från de 17,7 bolaget erhöll föregående år.

"Vårt förbättrade ESG-riskbetyg från Sustainalytics är ett kvitto på att vi fokuserar på rätt saker i vårt hållbarhetsarbete och vi kommer fortsätta arbeta för ytterligare förbättringar. Att göra det bygger trovärdighet och legitimitet gentemot den finansiella sektorn och vi tror det kommer positivt påverka vår förmåga att attrahera kapital," säger Skalare.

Om Science Based Targets initiative
SBTi definierar och främjar 'best practise' vid vetenskapligt baserad målsättning, erbjuder stöd och vägledning samt validerar företagens mål utifrån sina strikta kriterier.

För mer information, kontakta:

Katarina Skalare, Chief Sustainability Officer
+46 704-41 15 35
katarina.skalare@heimstaden.com

Författare Cision

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.