Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-05-17

Höga kostnader inledde 2017

Detta är en betald analys på uppdrag av Precise Biometrics AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Resultatet första kvartalet 2017 drogs ned av höga försäljningskostnader. Men bolaget tror fortfarande på ett positivt helårsresultat. Det kan också bli större volymer under året från exempelvis kinesiska Silead.

Precise Biometrics (PB) har arbetat med fingeravtrycksteknologi sedan 1997. De har utvecklat ett unikt kunnande i att analysera och identifiera fingeravtryck och andra typer av bilder. Det görs med egenutvecklade algoritmer för små fingeravtryckssensorer som är snabbare, kraftfullare och kräver mindre processorkraft och minne än konkurrenternas. Detta gör PB:s programvara särskilt lämpad i smartphones (idag integrerad i mer än 180 olika mobiler) och smarta kort där begränsad processorkraft är en stor utmaning.

PB har etablerat en ny kundkrets bestående av 27 sensortillverkare, med tyngdpunkt i Kina samt två IT-säkerhetsföretag inriktade på säkra betallösningar samt smarta kort. Förvärvet av amerikanska NextID Biometrics stärker PB:s erbjudande ytterligare. Vi bedömer att de nya kunderna kommer att ge väsentligt bättre ersättning per såld enhet än Fingerprint Cards (FPC) som varit den största kunden under 2015 och 2016. Biometri-marknaden väntas växa kraftigt de närmaste åren (mer än dubbelt så många fingeravtryckssensorer för mobiler 2020 som 2016). Vi har antagit PB:s marknadsandel till 15 procent 2017 och 20 procent 2018.

Tillväxten för PB bedömer vi i närtid ligger inom smartphones. Från 2018 väntas en förskjutning ske mot surfplattor, bärbara teknik-accessoarer och smarta kort (inbäddade produkter). PB:s andra affärsområde kring Tactivo (smart-kortläsare för mobilt bruk) har börjat närma sig en break-even. Jämfört med 2016 kompenserar det i viss mån för tappet inom Fingerprint Technology under första halvåret 2017.

Första kvartalet 2017 för PB kom in marginellt sämre vad gäller intäkter än vi trott. De höga kostnaderna i kvartal 1 2017 bör minska något under resten av året, men vi ser oss ändå nödsakade att halvera vår resultatprognos för 2017. Vi behåller dock vår Öka-rekommendation med riktkurs 3,30 kronor (4,20).

Läs hela analysen här.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.