Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-05

HOLMEN: KOMMER EVENTUELLT ÖKA PRODUKTION ALLA SÅGVERK - FC

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Holmen kan potentiellt komma att trappa upp produktionen vid bolagets samtliga sågverk framöver.

Det säger Holmens finanschef Anders Jernhall under bolagets rapportpresentation på fredagseftermiddagen.

"Vi såg goda resultat vid Bravikens sågverk som en konsekvens av den ökade produktionen ('ramp up') under det fjärde kvartalet och framöver kan vi komma att göra detsamma för de resterande sågverken", sade han.

Totalt har Holmen fem sågverk i anslutning till den egna skogen med en nuvarande årlig produktion om 1,6 miljoner kubikmeter.

Vd Henrik Sjölund pekade samtidigt under presentationen på att Holmens position inom trävaror har blivit starkare, särskilt i samband med förvärvet av Martinsons som genomfördes i fjol.

Förvärvet av Martinsons nästan fördubblar Holmens omsättning inom trävaror, framgår av bokslutet.

På en analytikerfråga om hur virkespriserna kan komma att se ut för det första kvartalet 2021 uppger vd Henrik Sjölund att "åtminstone går priserna upp". Holmen-chefen påminner om att priserna gått väldigt starkt under 2020.

"Vi vet inte riktigt var priserna tar vägen, det är väldigt svårt att bedöma", sade han.

Det högt pressade affärsområdet Papper har haft det motigt under det fjärde kvartalet, och överlag för helåret, som en konsekvens av pandemin. För det första kvartalet i år hoppas dock vd Henrik Sjölund att volymerna kommer att öka, "men det är absolut inget vi kan garantera", sade han under presentationen.

Vad gäller Holmens investeringsprognos för det kommande året uppger finanschefen Anders Jernhall att summan vanligen uppgår till omkring 1 miljard kronor på helårsbasis, exklusive investeringar inom vindkraftverk. För det innevarande året kommer omkring 800 miljoner kronor hänföras till bolagets vindkraftverk, uppgav finanschefen.
Författare Direkt-SE