Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-19

HUAWEI: PAUS I PRODUKTION FÖR NYDESIGN AV USA-FRI 5G - MEDIA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det kinesiska telekombolaget Huawei har begärt att leverantörer saktar in sina leveranser av komponenter för 5G-basstationer för att bolaget ska hinna skala av "så många amerikanska komponenter som möjligt" efter interventionerna från Vita huset, enligt Nikkei Asian Review.

Det var i juni som det spionageanklagade Huawei och likaledes tidvis bannlysta kinesiska sektorkollegan ZTE gav sina leverantörer information om att det krävdes en leveranspaus, enligt den japanska tidningen, som vidare skriver att det är ett tecken på att sanktionerna nu fått verklig effekt.

Huawei var tidigare i veckan ännu en gång i fokus kring en ny svartlistning av stora delar av dotterbolagssfären. USA:s regering hävdar att moderbolaget försökt runda de tidigare interventionerna genom att nyttja sig av mellanhänder via dotterbolagen. Nu närmar sig ett läge där vissa branschanalytiker menar att Huawei står helt utan möjlighet att få tillgång till nyckelkomponenter.

Likt samtliga konkurrenter som Ericsson och Nokia är Huawei beroende av amerikanskutvecklade patent i form av chip och mjukvaror för att hålla produkterna slagkraftiga i konkurrensen.

USA hävdar att Huawei utgör en risk mot landets nationella säkerhet och utrikespolitiska intressen.

Från det att Huawei svartlistades centralt av den amerikanska regeringen under fjolåret har USA:s techbolag, allt från mjukvarubolag till chiptillverkare, tillåtits sälja till Huawei på licens. Denna licens löpte dock ut torsdagen den 13 augusti och sedan dess har det förelegat risk att viktiga mjukvaruuppdateringar nu ska upphöra för bolagets mobiltelefoner och telekomutrustning.

Mobiltelefoner från Huawei har nyttjat Android, som är amerikanska Googles operativsystem, vari säkerhetsmjukvaror nu kan upphöra att få uppdateringar.

USA:s kampanj mot Huawei grundar sig bland annat i anklagelser om att bolaget via så kallad bakdörrsteknik förberett telekomnätsutrustning för avlyssning i främmande land för kinesiska regimens ambition om världsherravälde inom kommunikation.

Huawei anklagas dessutom för handel med Iran och Nordkorea, som båda ligger under FN-sanktioner, samt för att snedvrida konkurrens och prissättning via illegala statsstöd från kinesiska staten. Huawei har ihärdigt förnekat samtliga dessa påståenden.

Ericsson och Nokia är Huaweis främsta konkurrenter inom telekomnätsutrustning i loppet om den så kallade 5G-marknaden, den nya generationens telenät som just nu rullas ut över världen.

Parallellt med den makropolitiska striden inom telekom har också USA:s president, Donald Trump, trappat upp tonläget mot ett flertal andra kinesiska techbolag. Den bland unga världen över populära musikvideoappen Tiktok är just nu i ropet, mot bakgrund av anklagelser om censur och omotiverad datainsamling av användaruppgifter för kinesiska regimens räkning.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.