Du är här

2017-08-29

Investerar i en svag marknad

Detta är en betald analys på uppdrag av Consilium AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Consiliums intäkter och orderingång ökar långsamt. Men höga försäljningskostnader och ett svagt oljepris liksom USD drar ned resultatet. Vi sänker estimaten för 2017. Men aktien är lågt värderad och vi höjer till Köp (Öka).

Consilium säljer både egenutvecklade och inköpta produkter samt system som skyddar liv, materiella värden och miljön. Bolaget har två affärsområden: Marine & Safety samt Safety Engineering. Verksamheten är nischad mot högkvalitetsegmentet av marknaden med mottot ”When Safety Matters”. Över hälften av koncernens omsättning kommer från Asien och ungefär 35 procent från Europa.

Ett tecken på bolagets internationella framgång är att vartannat större fartyg i världen har någon av Consiliums produkter ombord. Förutom till fartyg levererar bolaget till tåg, tunnelbana, offshoreriggar, solkraftverk, ubåtar med mera. Consilium har lyckats väl med att bredda användningsområdena för sina produkter.

Andra kvartalet 2017 bröt det som såg ut som en resultatmässig förbättring tre månader tidigare. Koncernen har tagit marknadsandelar och sålt mer mot andra segment som till exempel kryssningsfartyg, tunnelbana och tåg. Men fortsatt höga försäljningskostnader mot offshoreindustrin liksom en svag USD slår negativt mot resultatet.

Consiliums rörelseresultat skulle rensat för marknadsföringsinsatserna mot olje- och gassektorn ha potential att hamna omkring 180 miljoner kronor. Men nu äts hela omsättningsökningen under första halvåret 2017 upp av ökade försäljnings- och administrationskostnader.  Consilium är ett privatägt bolag som investerar långsiktigt, vilket ger aktien en ökande rabatt i dagsläget.

Vi drar ned våra estimat till 2,5 procent organisk tillväxt 2017, men höjer den till 5 procent ökning 2018 (4). Vårt DCF-värdering sjunker till 80 kronor (94), men det räcker ändå till ett Köp (Öka)-råd då kurspotentialen med dagens aktiekurs är 29 procent.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.