Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-28

Investor: Patricia Industries förvärvar Advanced Instruments, global marknadsledare inom analytisk osmolalitet

   
Advanced Instruments har en bred portfölj av innovativa produkter för osmolalitetstestning som används i över 90 länder. Företagets snabbt växande produktsortiment inom biofarma används av alla de 10 största globala biofarmaföretagens forsknings- och tillverkningsenheter. Produkterna används också av ett stort antal tillväxtföretag inom cell- och genterapi för att optimera och övervaka formuleringen och produktionen av komplexa biologiska produkter. Advanced Instruments kliniska produkter används av ledande akademiska och lokala sjukhus världen över för diagnos av olika sjukdomstillstånd. Produkterna inom mat & dryck används av många ledande producenter och har ett särskilt fokus på att säkerställa kvaliteten på mejeriprodukter.

Sedan grundandet 1955 har Advanced Instruments befäst osmolalitet som ett kritiskt och högkvalitativt test som möjliggör mätning av mängden upplösta partiklar i vätskor för att diagnosticera sjukdomstillstånd och bedöma produktkvalitet i olika miljöer. Företaget har byggt ett starkt varumärke, djupa kundrelationer och ses som den globala auktoriteten inom osmolalitetstestning. Företagets produkter är standard inom varje respektive huvudmarknad. Det kliniska segmentet är störst, följt av biofarma och sedan mat & dryck. Nordamerika är den enskilt största marknaden.

"Advanced Instruments uppfyller många av de kriterier vi söker i nya investeringar. Företaget är globalt ledande inom ett mycket attraktivt marknadssegment med goda långsiktiga tillväxtutsikter. Produkterna är kritiska för kunderna samtidigt som de svarar för en bråkdel av deras totala kostnader. Advanced Instruments har en attraktiv finansiell profil med stark tillväxt och hög lönsamhet, stark kassaflödesgenerering och en betydande andel eftermarknadsförsäljning. Vi anser att Advanced Instruments är ett mycket bra tillskott till Patricia Industries", säger Investor AB:s vd och koncernchef Johan Forssell.

Transaktionsvärdet uppgår till 780 MUSD på skuldfri basis (enterprise value). Under 12-månadersperioden till och med juni 2020 uppgick omsättningen till 72 MUSD och den justerade EBITDA-marginalen var cirka 45 procent. Även om covid-19 påverkade både omsättning och lönsamhet under det andra kvartalet har företaget visat god motståndskraft. De senaste 15 åren har den årliga genomsnittliga organiska omsättningstillväxten uppgått till cirka 10 procent, med hög lönsamhet och starkt kassaflöde.

"Advanced Instruments har en marknadsledande teknologi och en dokumenterat framgångsrik innovationsförmåga. Företaget har en motståndskraftig affärsmodell, en god organisk tillväxtpotential och en rad möjligheter att växa via förvärv på såväl befintliga som nya marknader. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med ledningen och vårt starka industriella nätverk för att vidareutveckla verksamheten", säger Noah Walley, Co-Head Patricia Industries.

"Jag ser fram emot att Advanced Instruments blir en del av Patricia Industries- och Investorfamiljen. Vi delar deras värderingsdrivna kultur och passion för innovation. Jag är övertygad om att deras långsiktiga investeringsfilosofi, erfarenhet inom hälsovård och engagerade ägande kommer att vara avgörande under Advanced Instruments nästa tillväxtfas", kommenterar företagets vd Byron Selman.

Patricia Industries avser att tillskjuta cirka 620 MUSD i eget kapital för majoritetsägande i företaget. Resterande del av förvärvet kommer att finansieras med externa lån och med eget kapital från Advanced Instruments ledning, styrelse och andra nyckelpersoner.

Givet slutförande av förvärvet blir Advanced Instruments Patricia Industries fjärde nordamerikanska dotterföretag utöver BraunAbility, Laborie och Sarnova.
  
Förvärvet är villkorat av godkännande från relevanta konkurrensmyndigheter och förväntas slutföras under det fjärde kvartalet 2020.

Om Patricia Industries
Patricia Industries är en långsiktig ägare som investerar i företag och arbetar för att varje företag ska uppnå sin fulla potential. Patricia Industries är en enhet inom investmentbolaget Investor AB, vars huvudägare är Wallenbergstiftelserna.

Om Advanced Instruments
Advanced Instruments är en global leverantör av forskningsbaserade och analytiska instrument inom marknaderna bioteknik, klinik och mat & dryck. Sedan 1955 har företagets uppfinningar hjälpt organisationer att förbättra resultatkvalitet, uppnå tillförlitliga utfall och öka produktiviteten. Advanced Instruments har en bred produktportfölj som omfattar: fryspunktsosmometrar, cerebrospinalvätskeräknare, system för anaeroba behållare, kryoskop, testsystem för pastörisering samt teststandards och kontroller.

Författare Investor

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.