Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-28

INVESTOR: PATRICIA KÖPER AMERIKANSKA ADVANCED INSTRUMENTS (NY)

(Tillägg: från åttonde stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Patricia Industries, en del av Investor, har ingått avtal med Windjammer Capital om att förvärva det amerikanska företaget Advanced Instruments.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Advanced Instruments levererar instrument och relaterade engångsprodukter för osmolalitetstestning inom klinik-, biofarma- och mat & dryckmarknaderna.

Transaktionsvärdet uppgår till 780 miljoner dollar på skuldfri basis (enterprise value). Under tolvmånadersperioden till och med juni 2020 uppgick omsättningen till 72 miljoner dollar och den justerade ebitda-marginalen var cirka 45 procent.

"Även om covid-19 påverkade både omsättning och lönsamhet under det andra kvartalet har företaget visat god motståndskraft. De senaste 15 åren har den årliga genomsnittliga organiska omsättningstillväxten uppgått till cirka 10 procent, med hög lönsamhet och starkt kassaflöde", skriver Investor.

Advanced Instruments kliniska produkter används av akademiska och lokala sjukhus världen över för diagnos av olika sjukdomstillstånd. Produkterna inom mat & dryck används av många ledande producenter och har ett särskilt fokus på att säkerställa kvaliteten på mejeriprodukter, heter det.

Givet slutförande av förvärvet blir Advanced Instruments Patricia Industries fjärde nordamerikanska dotterföretag utöver Braunability, Laborie och Sarnova.

Förvärvet är villkorat av godkännande från relevanta konkurrensmyndigheter och förväntas slutföras under det fjärde kvartalet 2020.

DI konstaterar att det är en betydligt högre prislapp än vad Investors Patricia Industries har köpt USA-bolag i sektorn för tidigare.

Bolagets IR-chef Magnus Dalhammar säger till tidningen att "det var en ordentlig auktion".

Han fortsätter med att bolaget aldrig vill betala mer än nödvändigt, men är villiga att betala för "hög kvalitet".
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.