Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-25

ITALIEN: MONTE PASCHI-OBLIGATIONSSMÄLL MÖJLIG - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sedan Unicredit i helgen dragit sig ur samtalen om att köpa upp den delförstatligade italienska banken Monte Paschi så räds räntemarknaden att mer juniora obligationer kan komma att behöva ta smällar.

Det rapporterar internationella medier på måndagen.

"Det verkar som att folk tänker att delad börda är ett möjligt scenario", säger Filippo Alloatti, bankkreditanalyschef på Federated Hermes, till Bloomberg News.

Den italienska staten är majoritetsägare av Monte Paschi efter flera räddningsaktioner, inte minst en under 2017.

Förhoppningen har varit att Unicredit skulle ta över ansvaret av Monte Paschi. Unicredit och det italienska finansdepartementet lyckades dock inte nå enighet i förhandlingarna om hur mycket kapital som Monte Paschi behövde få tillfört för att affären skulle bli kapitalneutral och vinststödjande för Unicredit, enligt Bloombergs uppgifter.

Premiärministern Mario Draghi med regering har jobbat hårt för en lösning med Unicredit och står nu utan en nära privat lösning för Monte Paschi. Detta samtidigt som en tidsfrist gentemot EU om att till årsskiftet ha en plan för hur Monte Paschi-innehavet ska avyttras alltmer närmar sig.

Italien väntas ansöka om en förlängning av tidsfristen samt överväger även en rekapitalisering av banken till samma villkor som Unicredit-avtalet skulle ske. Medan det kan bana väg för nya privata investerare oroar sig samtidigt alltså befintliga obligationshavare för att de tvingas ta smällar.

Filippo Alloatti påpekar samtidigt att en räddning med bidrag från mer juniora skuldinstrument är lite som att trycka in en stor elefant i en mini cooper-bil.

Från initiala bedömningar om ytterligare kapitalbehov på runt 2,5 miljarder euro har Unicredit ansett att det krävts uppemot 7 miljarder euro för att få upp Monte Paschis kapitalnivå kombinerat med att täcka kostnader för uppsägningar.

Ett efterställt Monte Paschi-skuldpapper med förfall i 2028 har under måndagen varit nere på den lägsta nivån sedan mars 2020 innan en återhämtning. Bankens aktie har samtidigt i stort återhämtat ett tapp om som mest drygt 10 procent.

Bloomberg noterar att den nya osäkerheten skapat nya stora svängningar i Monte Paschi-tillgångsvärden.

Unicredit-aktien inledde veckan nära 4 procent ned men är tidig måndagseftermiddag i stort oförändrad.

Unicredit är näst största italienska bank efter Intesa Sanpaolo medan Monte Paschi återfinns i banksegmentet därunder.
Författare Direkt-SE