Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-15

KINA: FRAMSTEG MOT INVESTERINGSAVTAL, MYCKET KVAR - EU (OMS)

(Omsändning: skickades första gången på måndagskvällen)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Det kan vara möjligt för EU och Kina att enas om ett investeringsavtal före årets slut.

Men en enorm mängd arbete återstår i förhandlingarna och inga garantier finns.

Det sade tyska förbundskanslern Angela Merkel vid en presskonferens efter ett videotoppmöte med Kinas president Xi Jinping.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som också deltog i toppmötet, sade att förhandlingarna har gjort framsteg sedan det förra toppmötet mellan EU och Kina den 22 juni.

"Fram till toppmötet i juni hade det inte skett några framsteg. Men sedan fördes förhandlingarna upp på en högre politisk nivå och därefter har vi gjort verkliga framsteg", sade hon.

Det är kommissionens uppgift att förhandla handelsavtal å EU-ländernas vägnar.

Ursula von der Leyen sade att flera delöverenskommelser har nåtts. Det gäller begränsningar av statliga kinesiska företags beteende, påtvingad tekniköverföring för europeiska företag i Kina, samt transparens vid statliga stöd.

"Det är ett viktigt steg framåt. Men jag vill varna för att mycket, mycket återstår för en överenskommelse", sade hon.

Bland områden som inte är klara nämnde hon marknadstillträde för europeiska företag. EU förväntar sig att hinder tas bort för digitala tjänster, som telekom och datasektorer, hälsa, bioteknik, energi och fordon.

"Våra investerare ställs inför alltför många hinder i dessa sektorer. När det gäller marknadstillträde handlar det inte om att mötas halvvägs, utan om att balansera om asymmetrin och öppenheten för våra marknader", sade Ursula von der Leyen.

EU vill även att Kina rör på sig om hållbar utveckling i förhandlingarna.

"Kina måste övertyga oss att investeringsavtalet är värt att ha", sade hon.

När det gäller Kinas överkapacitet inom stål, aluminium och högteknologi sade Ursula von der Leyen att inga framsteg har gjorts i dessa förhandlingar. EU vill att Kina tar bort statsstöden som resulterar i stor överproduktion.

Men president Xi Jinping lovade att följa upp detta ämne bilateralt med Ursula von der Leyen.

En angränsande fråga är EU:s krav att Kina rör på sig i diskussionerna om industristöd i den pågående reformeringen av Världshandelsorganisationen, WTO.

Ett litet steg framåt var att EU och Kina på måndagen undertecknade ett avtal som skydd av 100 geografiska indikatorer (regionala livsmedelsnamn, som champagne eller parmaskinka) på båda sidor.

Beträffande kampen mot klimatförändringen sade Angela Merkel att EU hoppas att Kina ska tidigarelägga sin utsläppstopp av växthusgaser från planerade 2030. För närvarande står Kina för hälften av alla utsläpp från kolkraftverk i världen, sade hon.

Ursula von der Leyen beskrev toppmötet som en "intensiv, uppriktig och öppen diskussion".

I mars 2019 skärpte EU sin inställning mot Kina. Landet betecknas sedan dess som "en förhandlingspartner i internationella avtal, en ekonomisk konkurrent som eftersträvar tekniskt ledarskap och en systemisk rival som främjar alternativa modeller för styrelsesätt".

Under toppmötet kritiserade EU-sidan situationen för mänskliga rättigheter i Kina och Hongkongs minskande grad av självständighet.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel, som deltog i toppmötet och presskonferensen, sade att EU tog upp fallet med den svenske medborgaren Gui Minhai och två kanadensiska medborgare, som Kina håller fångna helt godtyckligt.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.