Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-23

KINDRED: SVÅRT FÖRSTÅ REAKTIONEN, VINSTESTIMATEN SKA UPP - DNB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kindred föll på Stockholmsbörsen efter fredagens rapport, men DNB Markets analytiker Martin Arnell ställer sig frågande till marknadens reaktion och menar att estimaten för 2021 och 2022 borde höjas efter fredagens rapport.

"Nej jag kämpar med kursreaktionen idag, det är en otrolig leverans från bolaget i min bok", säger analytikern till Nyhetsbyrån Direkt.

Kindreds intäkter ökade med 55 procent i det andra kvartalet, vilket var i linje med konsensusförväntningarna. Samtidigt var det underliggande ebitda-resultatet rejält över förhandstipsen. Allt väl med leveransen med andra ord. Men när speloperatörerna rapporterar är det starten på det efterföljande kvartalet som brukar stå i fokus.

För Kindreds del var det genomsnittliga dagliga spelöverskottet för de första 18 dagarna i juli 15 procent högre än det dagliga snittet för hela det tredje kvartalet föregående år. Det tredje kvartalet brukar inledas med lägre aktivitet för att sedan öka när de stora ligorna kommer i gång i augusti. I år är situationen lite annorlunda i och med att delar av fotbolls-EM gled över i juli och allt annat lika torde ha gett ett lyft på starten av kvartalet.

Frågan är med andra ord om intäktstillväxten kommer att följa det historiska mönstret och öka mot slutet av kvartalet eller om de 15-procenten är en indikation på var tillväxten kommer att landa när böckerna för det tredje kvartalet stänger.

"Även om juli var som det var så tycker inte jag att man kan extrapolera den tillväxten för normalt sett så är det mer aktivitet under andra halvan på det tredje kvartalet. Så även om du har EM i juli så är det rimligt att tro att aktiviteten går upp i slutet på kvartalet när ligorna drar i gång", menar Martin Arnell som tycker att förväntningarna på det andra halvåret ska upp.

Sett till helåret låg konsensusförväntningarna inför fredagens rapport på en intäktstillväxt om 27 procent. Med det första halvårets tillväxt på 48 procent innebär det att det räcker med en tillväxt på drygt 11 procent under årets sista två kvartal för att bolaget ska pricka förväntningarna som de låg innan rapporten. Görs samma räkneövning på underliggande ebitda kan bolaget unna sig att krympa intjäningen med 10 procent från motsvarande period i fjol för att pricka estimaten.

"Jag vet inte om det är andra som tror att estimaten ska ner, men vi tror tvärtom att det är för låga vinstförväntningar på det andra halvåret och att de ska upp för 2021-2022", säger Martin Arnell som ser uppsidor i form av de lägre marknadsföringskostnader som ledningen kommunicerat och konsolideringen av Relax Gaming som förvärvades tidigare i juli.

I den positiva vågskålen för aktien ligger även återköpsprogrammet som inleddes under det första halvåret och som kommer att accelereras under det andra halvåret med aktieköp för upp till 600 miljoner kronor.

"Jag trycker marknaden är dålig på att prisa den här aktien och även andra i sektorn", säger Martin Arnell som har en köprekommendation på Kindred med riktkurs 210 kronor.

Vid klockan 14.45 på fredagen var aktien ned drygt 5 procent till 142 kronor.
Författare Direkt-SE