Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-17

Kommentar Absolicon: En andra lina i Sydafrika år 2020

Detta är en betald analys på uppdrag av Absolicon Solar Collector utförd av analysföretaget Carlsquare (före detta Jarl Securities) på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Absolicon har i dag låtit meddela om att ett ramavtal med Greenline Africa träffats för försäljning av en produktionslina. Det totala värdet på försäljningsaffären uppskattas av bolaget till cirka 4 miljoner euro (drygt 42 miljoner SEK). Potentiella köpare av solfångare i Sydafrika som Greenline Africa redan har kontakt med och som har ett uppenbart behov är bland annat Coca-Cola Beverages Africa, Woodlands Dairies och Pharma Q.

Intressant är också nivån på licensavgiften som i ramavtalet uppgår till 4 procent av värdet på försäljningen (av solfångare, T160). Licensintäkter har bra skalbarhet då lejonparten av denna intäkt faller direkt ner på lönsamhetsraden. Vi tror att det är licensintäkten som kan skapa god marginal för Absolicon, väl över branschsnittet.

För att illustrera de potentiella årliga licensintäkterna från detta ramavtal har vi räknat på två enkla exempel:

  1. Produktionslinan går på full kapacitet och Greenline Africa säljer 100 000 kvadratmeter solfångare under ett år. Det uppskattade försäljningsvärdet per kvadratmeter är antaget till 2 500 kronor. I ett sådant scenario uppgår Absolicons licensintäkt till 10 miljoner kronor, alltså cirka 25 procent av försäljningsvärdet på produktionslinan.
  2. Går produktionslinan på halvfart och Greenline Africa säljer 50 000 kvadratmeter solfångare på ett år uppgår istället licensintäkten till 5 miljoner kronor.

Givet full produktionstakt kommer Absolicon även kunna sälja insatsvaror till ett värde om cirka 3,8 miljoner euro (knappt 40 miljoner kronor). Samtidigt skall noteras att ramavtalet inte är bindande utan separata avtal för varje del skall upprättas. Men om allt faller ut enligt plan bedömer bolaget att den andra (sålda) produktionslinan kan vara i drift i Sydafrika under andra halvan av 2020. De relaterade intäkterna kommer räknas av allt eftersom projektet fortlöper.

Sedan vår senast uppdaterade analys från mars 2019 har Absolicon stigit med cirka 51 procent. I analysen från mars 2019 modellerade vi med att en andra försäljning av en produktionslina skulle komma först i september och att köpeskillingen skulle uppgå till drygt 27 miljoner kronor. Med dagens pressmeddelande från Absolicon kan vi konstatera att beställningen kom både tidigare än vi hade antagit och att priset överskred det vi modellerar med. Vi modellerade även med något lägre licensintäkter (uttryckt i % av försäljningsvärdet) och avser uppdatera analysen inom kort. Rimligtvis kommer vi att justera upp det motiverade värdet i basscenariot som en effekt av denna nyhet.

wysiwyg_image

Läs vår senast uppdaterade analys här.

Författare Markus Augustsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.