
Du är här
Kommentar: "Brexit ett lyft för britterna"

Det kom ett mail från en läsare, rörande min senaste Brexitanalys. Den tar upp många intressanta frågor, så här kommer den, liksom min kommentar.
Hej Peter,
Med all respekt, men jag tror inte du har riktigt gjort analysen. Ett UK fritt från EU:s tullar skulle vara mycket bra för tillväxten och sänka prisnivån, speciellt för de som måste köpa mat, kläder, etc, från andra länder, alltså de allra flesta.
Vad gäller brittisk handel med EU, är substitutionselasticiteterna (långt ord) att vi inte vet vad de sekundära effekterna skulle bli. Dock vet vi att EU är mer i behov av UK, än vice versa. Därför är ett handelsembargo, utöver WTO helt otänkbart. Vi kan därför förvänta oss WTO-regler, om inte ett avtal kommer på plats.
Vad gäller ambassadören, som antagligen avsiktligt läckt material (vi får snart veta var läckan kommer ifrån), så är det otänkbart att han skulle sitta kvar. Det var en tidsfråga innan han skulle avgå. Min slutsats blir att Boris Johnson vinner och det blir en ny förhandling, annars lämnar UK utan avtal och det är antagligen bättre.
Hej Jan,
Tack för din intressanta kommentar. Jo, jag tror nog att jag gjort analysen, liksom många andra. Det du framför har jag aldrig läst någonstans, som exempelvis att EU skulle vara mer beroende av UK än vice versa. Jag tycker de grafer jag visar i min artikel talar ett tydligt språk.
Hålla ihop EU
Det jag påstår du förbiser är att målet för EUs politiker är att hålla ihop EU. Det är nummer ett. Nummer två är att rädda varuhandeln med UK. Jag är helt säker på att EU-politikerna vill ha denna ambulerande bomb löst på bästa sätt, men bara om det inte uppmuntrar andra länder att följa efter britterna.
Ingen ny förhandling
Någon ny förhandling med britterna, i en utpressningsliknande situation med Boris Johnson är av detta skäl uteslutet. Det är 27 länder som på rekordtid tagit fram ett av de enskilt mest komplexa avtal som EU någon sin gjort. Att dessa 27 länder återigen skulle komma överens inbördes, till att börja med, för att sedan komma överens med britterna, det kommer inte att hända. Spänningarna inom 27-gruppen är redan betydande.
Britterna har bollen
Det är inte EU som är osäkra på vad de vill, utan britterna. Det visar de olika omröstningar som de haft i parlamentet, både om Theresa Mays förslag och om tänkbara alternativ. Inget av dem lyckades nå en majoritet. Därför är det britterna som måste komma upp med en lösning. Det är britterna som har bollen. Att bara vandra iväg med den löser inte problemet.
Politiska systemet i gungning
Det vi bevittnar är ett enormt bakslag för det brittiska politiska systemet. Deras de facto tvåpartisystem har visat sig oförmöget att föra denna viktiga fråga framåt. De klarar inte att förhandla över ”blockgränsen”. Därför växer nu, till slut, många alternativ fram, även om det traditionella valsystemet gör det väldigt svårt för dem att komma in i parlamentet. EU-valet var här en kalldusch. Politikerna kan därför inte förbise denna trend. De måste lyssna till fler än bara rösterna i det egna partiet. Då blir Brexit omöjligt.
Nyval och omval
Min bedömning är att det blir nyval. Där sker ett maktskifte och en framgång för det EU-vänliga Lib Dem, som blir tungan på vågen med en koalitionspartner. Därefter beslutar den nya regeringen om ett omval till Brexit och då blir utfallet det omvända mot 2016. Om inte parlamentsledamöterna klarar att föra britterna ur EU, hur kan de då tro att en folklig röst i en omröstning kan göra det?
Fungerar bara i Schweiz
Samtidigt är Brexit ett kraftfullt bakslag för den schweiziska formen av direktdemokrati. Den fungerar bara i Schweiz. Inget annat europeiskt land kommer att försöka tillämpa denna extrema form av beslutssystem i viktiga frågor.