Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-02-19

Kommentar Ferroamp: Försäljningstillväxt över förväntan

Detta är en betald analys på uppdrag av Ferroamp Elektronik utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Ferroamp redovisar kraftig försäljningstillväxt men fortsatta förluster under kvartal 4 2019. Vi ser flertalet tecken som indikerar på att Ferroamps fina tillväxtresa kommer att fortsätta även under 2020.

Ferroamps verksamhet är inriktad på effektivare och mer miljöanpassad elenergianvändning. Bolagets patenterade innovation Energy Hub förbättrar användningen av så kallad trefasleverans. Plattformen skapar förutsättningar för energi- och effektoptimering, vilket blir allt viktigare i takt med framväxten av bland annat elbilar. Produktionen av Energy Hub sker främst i egen regi.  

 

Kraftigt ökad försäljning

Ferroamp redovisade en nettoomsättning för fjärde kvartalet 2019 på 18,9 miljoner kronor jämfört med 7,3 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2018. Det ger en tillväxttakt på cirka 158 %. Det innebär att bolagets totala omsättning för helåret 2019 växte med 190 % och landade på 45,8 miljoner kronor. Det är betydligt bättre än våra estimat. Ett par större projekt tillsammans med Skanska och Akademiska Hus har varit starkt bidragande till försäljningen. Projekten har innefattat sammankoppling av byggnader via likspänningsnät, sammankoppling av solceller och batterier samt förberedelse för elbilsladdning. Med andra ord har affären varit god inom samtliga av Ferroamps marknader.

Fortsatt höga förluster

Som väntat redovisar Ferroamp fortsatta förluster. Under fjärde kvartalet ökade rörelseförlusten till knappa 7 miljoner kronor jämfört med 2,7 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2018. För helåret uppgick rörelseförlusten till 24,5 miljoner kronor jämfört med 11,7 miljoner kronor 2018. Förutsättningen för att bolaget ska nå lönsamhet är fortfarande att anpassningen av produkterna för att möjliggöra industrialiserad produktion – det så kallade Industrialisering Gen 2.0 – löper på enligt plan.

Ett antal nya samarbetsavtal

Ferroamp har slutit ett antal nya samarbetsavtal under kvartalet vilket lägger grunden för en fortsatt god tillväxtresa. Ramavtal har slutits med Senergia AB och Kraftpojkarna AB på 8 respektive 5 miljoner kronor. Detta effektiviserar försäljningen och logistiken. Vi ser också framgångar i industrialiseringen av produkterna. Under kvartalet ingicks ett samarbete med Hongkong-baserade Tri Engineering Ltd om kontraktstillverkning av SSO Gen 2.0 och den första leveransen är planerad till april 2020.

Slutsats

Vi kan konstatera att nettoomsättningen för fjärde kvartalet och helåret 2019 kom in klart över våra estimat och att förlusterna som väntat fortsatte. Vår tidigare prognos är att bolaget når nollresultat under 2021, något som vi fortfarande bedömer som rimligt. Sammantaget bäddar de nya samarbetsavtalen, det fortsatta arbetet med att industrialisera produktionen och de starka marknadstrenderna för en bra tillväxtresa för Ferroamp även under 2020.

Vi kommer analysera rapporten mer djupgående den närmaste tiden och se över våra prognoser och värdering av bolaget.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.