Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-05-13

Kommentar Ferroamp: Imponerande tillväxt under första kvartalet

Detta är en betald analys på uppdrag av Ferroamp Elektronik utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Ferroamp redovisar kraftigt ökad försäljning, men fortsatta förluster under första kvartalet 2020.

 

Kraftig försäljningstillväxt

Ferroamp redovisar en nettoomsättning för första kvartalet på 16,6 miljoner kronor, jämfört med 5,9 miljoner kronor för första kvartalet 2019. Det ger en ökning på 179 procent. Våra estimat för nettoomsättningen under första kvartalet låg på 18,1 miljoner kronor, det är något högre än den redovisade försäljningen. Hittills verkar effekterna från Covid-19 ha varit svaga. Bolagsledningen kommenterar dock att pandemin gör framtiden mer svårbedömd. De främsta riskerna är en lägre investeringsvilja hos fastighetsägare, samt begränsad transportkapacitet och lägre tillgång till vissa komponenter, något som redan påverkat utvecklingsarbetet inom Industrialisering Gen 2.0.  

Fortsatta förluster

Precis som väntat fortsätter Ferroamp att redovisa förluster. För det första kvartalet 2020 levererades ett rörelseresultat på -8,1 miljoner kronor, jämfört med -9,2 miljoner kronor under samma period föregående år. Bolaget kommer att fortsätta göra förluster fram till dess att produktoptimeringen – via industrialisering Gen 2.0 – är genomfört.

Förstärkt finansiell ställning

Ferroamps teckningsoption, TO1, fulltecknades och tillförde cirka 22 miljoner kronor till kassan. Utöver detta har bolaget även tagit upp ett lånepaket på 10 miljoner kronor hos Handelsbanken. Detta är något som får ses som ett styrketecken under rådande situation med Coivd-19.

Flera nya samarbetsavtal

Både under och efter första kvartalet har Ferroamp stärkt sina försäljningskanaler genom att teckna ett antal nya samarbetsavtal. Ett urval är Integrated Renewables, Svenska Elkedjan, Stockholm Exergi och Stena Recycling. Integreated Renewables är baserat i Norge, vilket är en viktig pusselbit för expansionen på nya geografiska marknader. Effekterna har redan börjat synas och bolaget har under kvartalet tagit order i såväl Holland som Norge.

Slutsats

Vi kan konstatera att nettoomsättningen för första kvartalet 2020 kom in något under våra högt ställda förväntningar och att förlusterna som väntat fortsatte. Vår tidigare prognos är att bolaget når nollresultat under 2021, något som vi fortfarande bedömer som rimligt, även om Covid-19 riskerar att försena arbetet med Industrialisering Gen 2.0 något.

Vi kommer analysera rapporten mer djupgående den närmaste tiden och se över våra prognoser och värdering av bolaget.

  

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.