Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-09

Kommentar FrontOffice: Kryptovaluta – än starkare tillväxt i framtiden?

Detta är en betald analys på uppdrag av FrontOffice Nordic utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Effektivisering, säkerhet, transparens liksom teknisk utveckling är de främsta anledningarna till varför e-handlare i en växande skara erbjuder betalning med kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum, Ripple och Litecoin. Dessa värdebärare/valutor används inte bara för att genomföra köp av varor online, utan även för exempelvis onlinespel eller göra internationella transaktioner.

En digital plånbok (e-wallet) möjliggör att skicka och ta emot betalningar med kryptovaluta som exempelvis Bitcoin samt se saldo. Vidare, för att genomföra transaktioner behövs även en bitcoinadress, specifik för varje transaktion.

Utvecklingen av antalet e-wallets ger en indikation för hur nyttjandet av kryptovaluta som ett betalningsmedel växer. Analysfirman Blockchain.info tillhandahåller data och statistik för kryptovalutor samt en egen e-wallet. Som framgår i bild nedan ökade tillväxten i antalet e-wallets under 2014 och steg därefter exponentiellt.

wysiwyg_image

Den starka tillväxten i nyttjande av Bitcoin som betalningsmedel hämmas dock av ett antal faktorer, däribland användarvänligheten. Exempelvis är Bitcoin-adresserna komplexa (än värre än de långa OCR-nummer som finns på fakturor) och en exakt match måste anges för att transaktionen skall genomföras. Detta avskräcker enligt olika undersökningar konsumenter att betala med Bitcoin online. Samtidigt är de bristande faktorerna som hämmar utveckling identifierade och lösningar utvecklas.

Att den kraftigt stigande kurvan kommer fortsätta i samma riktning allt eftersom utvecklingen fortskrider är såldes inte ett orimligt antagande.  

FrontOffices innehav, QuickBit (QB) är väl positionerade för att dra nytta av den förväntade tillväxten inom nyttjande av kryptovalutor. Som bekant har QB nyligen lanserat sin plattform via introducentnätverk vilket nu också efterföljs av kraftig tillväxt i volym och nettovalutaresultat.

I vår senast uppdaterade analys av FrontOffice (läs här) höjde vi det motiverade värdet på innehavet i QB. I ett basscenario beräknar vi ett motiverat värde per aktie om 2,1 kronor för FrontOffice.

wysiwyg_image

    

Författare Markus Augustsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.