Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-03-19

Kommentar Hanza: Stärker finländskt kluster med billigt förvärv

Detta är en betald analys på uppdrag av HANZA Holding utförd av Analysguiden

Hanzas förvärv av finländska Suomen Levyprofiili kommer att påverka Hanzas resultat positivt från 2022 och stärker koncernens lönsamhetspotential framåt.
Kontraktstillverkaren Hanza aviserade på fredagen ett förvärv av Suomen Levyprofiili Oy (SLP) - en finländsk tillverkare av plåtmekanik. Kundbasen finns främst inom skogs-, gruv- och verkstadsindustrin.

I fjol omsatte SLP cirka 150 miljoner kronor med ett ebitda-resultat på 14 miljoner, vilket motsvarar 9,3 procents ebitda-marginal. Då Hanza i fjol redovisade en ebitda-marginal på 6,4 procent kommer förvärvet bidra till att stärka koncernens lönsamhet framåt. Räknat på Hanzas omsättningssiffra för 2020 växer koncernen med cirka 7 procent efter förvärvet.

Integrationskostnader på cirka 6 miljoner kronor under 2021 gör att SLP-förvärvet lär bidra positivt till Hanzas resultat först under 2022.

Hanza betalar 33 miljoner för 100 procent av aktierna i SLP, eller 70 miljoner räknat på skuldfri basis. Cirka 27 miljoner betalas med egna aktier, motsvarande en utspädning på drygt 5 procent.

Prislappen motsvarar en ev/ebitda-multipel på attraktiva 5. Hanzas låga värdering på börsen gör emellertid att affären inte ger något större "multipelarbitrage" (att det förvärvade bolagets vinster omedelbart åsätts den högre multipel som det förvärvande bolaget värderas till).

Den stora vinsten ligger i våra ögon i att det är ett billigt förvärv av ett välskött bolag som på sikt ökar möjligheterna för Hanzas finländska kluster att röra sig i samma riktning som Hanzas svenska kluster, vilket levererar en branschledande lönsamhet med en rörelsemarginal kring 9 procent.

SLP ligger perfekt positionerat i östra Finland, omkring 8 mil från Hanzas övriga fabriker. I kombination med att det adderar en tillverkningsteknologi och ökade volymer skapar förvärvet därigenom goda möjligheter för Hanza att bygga ett konkurrenskraftigt kluster.

Vi ser fortsatt positivt på Hanza-aktien som värderas lågt såväl relativt den långsiktiga lönsamhetspotentialen som relativt börsnoterade branschkollegor. Efter ett tungt 2020 med volymfall lär bolaget tillhöra vinnarna när pandemin är över och volymerna återvänder.

Vår senaste uppdatering, med riktkurs 18 kronor, kan läsas här.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.