Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-06

Kommentar QuiaPEG: Flera värdeskapande händelser

Detta är en betald analys på uppdrag av QuiaPEG Pharmaceuticals Holding utförd av Analysguiden

Stärkt finansiell ställning, godkänt patent i EU och positiva nyheter kring QPG-1029 och QPG-1030

I linje med vad vi skrev i vår senaste analys genomförde QuiaPEG i slutet av augusti en riktad emission, vilket stärkt bolagets kassa med 8,7 mkr till en förhållandevis låg utspädning. Aktien har reagerat positivt på denna finansieringslösning som skedde till rimliga villkor. Pengarna kommer att användas till fortsatt pre-klinisk utveckling av diabetesprojektet QPG-1029 samt särläkemedlet QPG-1030 mot korttarmssyndrom. Investerarna i den riktade emissionen har ingått ett hårt lock up-åtagande till sista februari 2022, vilket är ett styrkebesked. Befintliga aktieägare kompenseras delvis med en vederlagsfri teckningsoption av serie TO5 per vardera fem aktier de äger. TO5 ger rätt att teckna en ny aktie i december 2021 till 30% rabatt (lägst 0,50 kr och högst 1,30 kr). Vid fullt utnyttjande kan bolaget då tillföras ytterligare 23 mkr. Dessutom har bolaget emitterat konvertibler till långivare, vilket medför att aktuella lån inte förfaller till betalning förrän i december 2022. Därmed kan likviditeten vara säkrad en bra bit in på 2022 vid fullt utnyttjande av teckningsoptionerna.

I vår senaste analys belyste vi de positiva data som kommit kring QPG-1030 mot korttarmssyndrom. Sedan dess har ytterligare data från en preklinisk proof-of-concept studie presenterats som visar att effekten av QPG-1030, genom att mäta tunntarmens vikt och längd, är signifikant förbättrad jämfört med det godkända läkemedlet teduglutid och likvärdig med apraglutid, en ny GLP-2-analog som utvecklas av Schweiziska VectivBio (Nasdaq: VECT; USD 8,31; börsvärde USD 298 miljoner). Vi ser det som positivt att bolagets plattform Uni-Qleaver valideras i ytterligare ett läkemedelsprojekt med signifikanta effektdata på tarmtillväxt efter behandling med QPG-1030.

I slutet av augusti meddelade man även att samarbetspartnern Celares tillverkat första batchen av QPG-1029 enligt en uppskalningsbar syntesprocess. Batchen av QPG-1029 ska användas i farmakokinetiska studier i minigris, studier som påbörjas inom kort. Detta är en viktig milstolpe i utvecklingsarbetet med QPG-1029 som avses utöka doseringsintervallet av insulinläkemedlet liraglutid från ett dygn till en vecka. Liraglutid är ett godkänt läkemedel med en årlig försäljning på ca USD 4 miljarder och grundpatentet går ut 2022. Det säljs av Novo Nordisk under varumärkena Victoza och Saxenda inom indikationerna typ 2-diabetes och övervikt. Vidare har QuiaPEG nyligen också erhållit patent i Europa för plattformen Uni-Qleaver, vilket ger patentskydd till 2038. Då man ser stor kommersiell potential i denna frisättningsbara plattform är detta patent ännu en stor milstolpe som bolaget passerat.

Vår senaste analys på QuiaPEG som publicerades 28:e juni finns tillgänglig på följande länk:

https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/analys-quiapeg-positiva-data-qpg-1030-mot-korttarmssyndrom

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.