Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-10

Kommentar SolTech: Bra leverans från värdeskapande förvärv

Detta är en betald analys på uppdrag av Soltech Energy Sweden utförd av analysföretaget Carlsquare (före detta Jarl Securities) på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

SolTech Energy utvecklar och säljer byggnadsintegrerade solenergiprodukter för alla former av fastigheter kommersiella, offentliga och villor. Produkterna är en estetisk del av fastigheternas yttre skal i form av tak, fasader och fönster.

Kraftig tillväxt

Måndagen den 8 april släppte SolTech sina omsättningssiffror för första kvartalet 2019. Som framgår i pressmeddelandet uppgick omsättningen för koncernen under perioden januari – mars 2019 till 44 miljoner kronor. Det är en ökning med 221 procent relativt första kvartalet 2018 och i linje med vår prognos om 46,5 miljoner kronor i basscenariot. Under årets andra kvartal kommer bidraget från förvärven att öka. Detta då omsättning från det senaste förvärvet, Swede Energy Power Solutions AB, kommer att inkludera hela kvartalets omsättning.

Förvärv påverkar

Som också framgår i pressmeddelandet har de tre förvärven haft ett starkt första kvartal 2019 relativt samma period föregående år. Samtidigt byggs orderböcker, vilket lovar gott. Bilden nedan illustrerar tillväxten för respektive förvärv:

 

wysiwyg_image

Bolaget förväntar sig att det totala bidraget från de tre förvärven på helåret 2019 kommer att uppgå till 190 miljoner kronor, varav Soltechs andel är drygt 110 miljoner kronor. Denna andel motsvarar i sin tur cirka 107 procent av SolTechs redovisade totala nettointäkter under helåret 2018. Se följande bild:

wysiwyg_image

Det totala vinstbidraget på helåret 2019 förväntas också vara positivt om totalt cirka 14 miljoner kronor. SolTechs andel av detta är cirka 8,3 miljoner kronor. Se graf nedan:

wysiwyg_image

Den tidigare något trötta aktien har vaknat till liv. Dock kvarstår en viss uppsida till det av oss beräknade motiverade värde om 14,3 kronor per aktie…före förvärvet av SEPS. Vår avsikt är att justera det motiverade värde, då inkluderat förvärvet av SEPS i samband med Q1-rapporten som kommer den 25 april.

wysiwyg_image

Läs vår senast uppdaterade analys här.

Författare Markus Augustsson