Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-04-18

Kommentar: VA Automotive ansöker om företagsrekonstruktion

Detta är en betald analys på uppdrag av VA Automotive i Hässleholm AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Tidigare idag meddelade VA Automotive att de avbryter den planerade garanterade företrädesemissionen som skulle ha inbringat 24,5 miljoner kronor. Detta då den löpande verksamheten i bolaget visar sig generera lägre intäkter än bedömt. Det innebär att bolagets nuvarande likvida medel räcker till mindre än tre månaders drift. Företagets bedömning är att verksamheten har goda möjligheter att drivas vidare om en rekonstruktion kan genomförs, det vill säga att fordringsägare genom ackord avskriver en del av sina fordringar på bolaget. Beslut om att lämna in en ansökan om rekonstruktion har därför fattats av bolaget.

När den tidigare styrelseordförande Lars Thunberg tog över som VD för bolaget i december 2017 var läget bekymmersamt och ett större varsel lades för personalen. Bakgrunden var bland annat att några lagda offerter visat sig vara olönsamma samt även volymtapp i verksamheten. För fjärde kvartalet 2017 redovisade bolaget en förlust om cirka 15 miljoner kronor. Denna förlust berodde till ganska betydande del på fallande intäkter, där personalkostnaden blev för stor för i förhållande till intäkterna. Tidigare problem med stigande råvarukostnader under 2017 som vi beskrev i våra analyser var däremot inte lika stora längre. Samtidigt hade nya dotterbolags-chefer rekryterats och ett kostnadsbesparingsprogram lagts som skulle möjliggöra fortsatt drift från våren 2018 efter att den planerade nyemissionen genomförts.

Vår senaste analys släpptes i november 2017 och bolagets situation har uppenbarligen förändrats sedan dess. Med så små rörelsemarginaler är tyvärr hävstångseffekten stor åt båda hållen lönsamhetsmässigt inklusive att bolagets verksamhet är kraftigt volymberoende. 

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.