Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-11

KOMMUNAL: FINNS MYCKET STARKT ALLMÄNT STÖD FÖR VÅRA LÖNEKRAV

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kommunal har ett mycket starkt stöd hos både politiker och allmänhet för sina krav att yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg ska få högre löneökningar än andra. Detta gör att de har goda förhoppningar om att också få högre avtal än andra, trots att Kommunal står utanför LO-samordningen och förhandlar på egen hand.

Det säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi inser att det kommer att vara en oerhört tuff avtalsrörelse för oss som står utanför LO-samordningen, men vi känner oss ännu mer stärkta i våra krav nu under pandemin. Ingen kan i dag säga att våra grupper inte behöver mer. Det behövs bättre kvalitet i välfärden och då är bättre arbetsvillkor och högre lön viktiga frågor. Vi känner ett oerhört starkt stöd från allmänheten i de här frågorna", säger han.

Kommunal har ställt krav på löneökningar på totalt 3,5 procent, varav 0,5 procentenheter viks för extra höga löneökningar åt yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg. Detta krav är högre än de 3,0 procent som krävts inom LO-samordningen, som Kommunal hoppat av.

Även om de känner sig stärkta i sina krav av pandemin håller Kommunal håller fast vid sina ursprungliga lönekrav. Möjligen kan de dock komma att justera andra yrkanden, bland annat kring karensavdraget som enligt Johan Ingelskog missgynnar Kommunals medlemmar.

"Stora grupper har inte möjlighet att arbeta hemifrån om de är lite snuviga och inte ska vara på jobbet. Vi vill lyfta frågan om det ska vara samma regler för karensavdrag inom vård, skola och omsorg som för dem som kan sitta hemma och jobba med full lön", säger han.

2016 tecknade Kommunal ett avtal som gav extra höga löneökningar till undersköterskor, då med stöd från resten av LO. Denna gång går förbundet alltså fram på egen hand och det finns de som påpekat att historien förskräcker för de fackförbund som utan stöd från andra försöker höja lönerna för sina medlemmar. Johan Ingelskog menar dock att det stora stöd som finns för Kommunals krav, än mer än så nu under coronapandemin, talar för att de också kommer att få mer.

"Våra grupper har tagit ett oerhört ansvar under pandemin, de har inte kunnat jobba hemifrån, och det finns ett oerhört tryck från både allmänhet och politiker att gradera upp yrkesutbildade i välfärden. De förväntar sig ett väldigt bra kollektivavtal för Kommunal", säger han.

Parterna inom industrin varnar för en huggsexa, där andra grupper kommer att kräva kompensation om Kommunal får högre avtal än andra, vilket kan få hela lönebildningen att spåra ur.

"Det är jag inte speciellt orolig för. Vi har öppet och transparent pekat ut vilka grupper som behöver mer och varför, vi tänker inte ge mer till alla. Det tycker jag också krävs, vi vill inte heller ha allmän huggsexa. Andra fackförbund är välkomna att lyfta fram om de har grupper som behöver mer på samma sätt. Vi diskuterar gärna det, men få andra har gjort det", säger Johan Ingelskog.

Han påpekar att det finns tjänstemannagrupper i offentlig sektor som enligt officiell statistik fått högre löneökningar än andra, men då genom lokala lönelyft i sifferlösa avtal.

"Vi har också grupper som har marknadskrafterna i ryggen och som skulle kunna ha sifferlösa avtal och få en ordentlig löneglidning, men vi vill ta ansvar för lönebildningen i Sverige och vara öppna och transparenta", säger Johan Ingelskog

Dessa tjänstemän med sifferlösa avtal har i vissa fall också fått löneökningar i år i sina lokala översyner, medan de som har siffersatta avtal nu har noll i löneökning när avtalsrörelsen är satt på paus.

"Det är klart att våra medlemmar som arbetar jämte andra personer på arbetsplatsen blir både frustrerade, besvikna och kanske förbannade när andra får löneökningar och man själv inte får det. Våra medlemmar har stora förväntningar om att de ska bli kompenserade precis som de som de arbetar jämte", säger Johan Ingelskog.

Han säger att Kommunal stödjer ordningen att industrin träffar avtal först som sedan blir normerande för övriga på arbetsmarknaden, men att det också måste finnas en flexibilitet.

"Industrins märke får inte bli en tvångströja. Nu är det upp till den svenska lönebildningsmodellen att kunna ge en grupp lite mer. Fungerar inte det kommer Kommunal att ha mycket svårt att stå upp för att industrin ska fortsätta att sätta lönerna för alla andra", säger Johan Ingelskog.

Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin har föreslagit att anställda inom vården skulle kunna få ett engångsbelopp som kompensation för insatserna under coronapandemin. På så sätt skulle de kunna belönas utan att deras lönenivå höjs.

"Vi är glada över att arbetsgivarna inom industrin för första gången någonsin inser att våra grupper behöver mer, men vi förbehåller oss nog rätten att själva hitta en bra konstruktion för det", säger Johan Ingelskog.

Kommunals motpart Sveriges kommuner och regioner, SKR, har påpekat att coronakrisen sätter en press på kommunernas ekonomi, vilket minskar möjligheten att betala ut löneökningar. Johan Ingelskog lyfter fram de ökade statsbidragen till kommunsektorn som regeringen nyligen aviserat.

"Med det miljardregn som regeringen nu lägger på kommuner och regioner finns alla möjligheter för arbetsgivarna att teckna ett bra avtal med Kommunal", säger han.

På frågan om avtalsperiodens längd säger han att Kommunal har mandat från sina delegationer och förbundsstyrelsen att förhandla om ett ettårigt avtal, men att de förändringar som förbundet vill göra i bland annat anställningstrygghet och schemaläggning kan gynnas av ett längre avtal.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.