Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-04-05

Kontantlöst samhälle farligt för Loomis

Penningtvättsdirektiv gör kontanter allt dyrare att använda, samtidigt som nya lagar gör korttransaktioner billigare. Lägg därtill snabbare, säkrare och enklare kontantlösa betalningar (inklusive lösningar som Swish och andra appar) till följd av teknikutvecklingen och det blir allt tydligare varför den decenniumlånga nedgången i andelen kontantbetalningar i utvecklade ekonomier kommer att fortsätta framöver. Detta strukturella skifte är dåliga nyheter för kontanthanteringsbolag som Loomis.

Det skriver Handelsbanken i en analys.

"Vi tror att dessa trender ligger bakom den senaste tidens aktieförsäljningar bland ledande befattningshavare och huvudägare", skriver Handelsbanken i en analys.

Loomis har under många år framgångsrikt ökat rörelsemarginalen till dagens nivå kring 10-11 procent, vilket tillsammans med kontinuerliga förvärv har bidragit till en god kursutveckling sedan börsintroduktionen 2008.

Till följd av ett starkt momentum i USA och eventuella framtida förvärv och inträden på nya marknader prognostiserar Handelsbnaken att Loomis kommer att uppvisa vinsttillväxt även under de kommande par åren.

"Vi tror dock att kostnader kopplade till nya regelverk och minskad volym kontanter kommer att börja motverka denna trend. Enligt vår mening finns en påtaglig risk för att vinsttillväxten blir strukturellt negativ för Loomis om några år", skriver Handelsbanken.

Givet en accelererande utfasning av kontanter (och till och med vissa kontantlösa marknader om 20 år), gör Handelsanken bedömningen att slutvärdet i en kassaflödesvärdering av Loomis bör vara lågt. Detta innebär att nuvarande relativt låga värderingsmultiplar ändå inte är särskilt attraktiva.

Handelsbanken upprepar rekommendationen minska.

Källa: Handelsbanken

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.