Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-18

Krönika: Sex intressanta läkemedelsbolag

wysiwyg_image

Anders Elgemyr, vd och analyschef på Jarl Securities, har listat sex intressanta aktier inom tjänsten Analysguiden.

Läkemedelssektorn har handlats ner

I USA, alla börsers moder, har hälsovårds­aktierna halkat efter den övriga börsen. Den amerikanska börsen nosar åter på all-time-high-nivåer. Men trots detta har p/e-talet inte stigit mer än till 17. Detta beror på att vinsterna har ökat kraftigt i bolagen efter president Donald Trumps skattereformer som bland annat gav sänkt bolagsskatt.

Läkemedelsbolagen handlas som grupp till p/e 15. Ett skäl till att de halkat efter är de återkommande kraven från politikerna att priserna måste ner på läkemedel och sjukvården reformeras. Det finns ju flera exempel på bolag som varit ensamma om en behandling och där någon utnyttjat detta för att drastiskt höja priserna. Ett sådant exempel som fick Donald Trump att reagera var Turing Pharmaceuticals som höjde priset på ett piller mot parasiter från 13,50 USD till 750 USD. Trump kallade vd:n för en ”bortskämd brat” och lovade sänka priserna på läkemedel.

Men upptagen av andra krig så verkar Trump, åtminstone tillfälligt, ha glömt bort detta löfte. Det andas därmed ny optimism i en redan mycket lönsam bransch och frågan är om energin inte kan räcka för att stänga gapet mot övriga bolag.

Bolag av intresse är därmed Amgen, Johnson & Johnson och Merck. För Sveriges del är det fortsatt AstraZeneca som ligger närmast till. Äntligen verkar de efter mer än 20 års misslyckanden fått ordning på sin forsknings- och utvecklingsportfölj och fått tillbaka positivt momentum i bolaget. Mycket står dock och hänger på om bolaget kan få utvidgat godkännande för behandlingar av sitt nya preparat Imfinzi för lungcancer från amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Analysguidens betydelse 

Inom ramen för Analysguiden bevakar vi på Jarl ett tjugotal svenska bolag i sfären. Analyserna är öppna för alla och ligger på en undersida till aktiespararna.se. För att hitta rätt bland läkemedelsbolag är analys oerhört viktigt så där fyller verkligen våra uppdragsanalyser där bolagen betalar för analyserna, ett stort behov som annars inte hade kunnat uppfyllas.

Några av de spännande bolagen listar vi här:

Nuevolution som har en stark position inom tidig läkemedelsutveckling. Detta har lett till samarbeten med större läkemedelsbolag som Johnson & Johnson, Amgen och Almirall. Fokus ligger framför allt på nya innovativa tablettbaserade behandlingar inom inflammation och autoimmuna sjukdomar.

Läs också: "Analys Nuevolution: Het sommar stundar" 

Cantargia utvecklar antikroppar för att hämma cancerdrivande inflammation. Angreppssättet har fått stöd bland annat av en stor klinisk studie utförd av Novartis. Cantargia kommer att rapportera fas I-resultat i höst och de observationer som hittills gjorts bådar gott.

Ytterligare läsning: "Analys Cantargia: Viktiga framsteg"

Saniona är ett bioteknikbolag som främst fokuserar på neurologiska sjukdomar och metabola sjukdomar. Bolaget har en bred projektportfölj. Flaggskeppet är Tesomet (i fas II) där studier indikerar en starkt viktreducerande effekt vilket ger möjligheter för att behandla exempelvis fetma och ätstörningar.

Se även: "Analys Saniona: Positiva signaler"

Biovica utvecklar ett test baserat på blodprover för att tidigt kunna bedöma om cancerbehandlingar har avsedd effekt.

Den senaste analysen av Biovica: "Analys Biovica: Snabbt test, stor marknad"

Redwood Pharma har utvecklat läkemedelskandidaten RP101 för behandling av kroniskt torra ögon hos kvinnor efter klimakteriet med potential att reducera antalet behandlingstillfällen per dag liksom risk för biverkningar.

Se också: "Analys Redwood Pharma: Med blicken mot fas II"

Peptonic Medical har nyligen lanserat den receptfria produkten Vagivital för behandling av vaginal atrofi. Produkten har kliniska underlag som påvisar effekt. 

Missa inte: "Analys Peptonic: "Står inför lansering "

 

Skribent: Anders Elgemyr, vd och analyschef Jarl Securities/Redaktion

 

Författare Anders Elgemyr