Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-07

KUNGSLEDEN: EFTERFRÅGAN PÅ KONTOR SER BRA UT - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efterfrågan på kontor ser bra ut. Uthyrningen sker till generellt sett högre hyror per kvadratmeter än de tidigare och snitthyran i hela förvaltningsbeståendet har ökat med fyra procent på ett år.

Det säger Kungsleden vd Biljana Pehrsson till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen efter bolagets kvartalsrapport.

Fastighetsbolaget har en "väldigt stark pipeline" av nyuthyrningar, därav ser bolaget fram emot hösten och att göra fler avslut i marknaden.

"Det som också är intressant att notera är att av lite mer än en femtedel av gjorda omförhandlingar med våra befintliga hyresgäster har en femtedel valt att hyra till mer yta till den befintliga ytan", säger Biljana Pehrsson.

Kungsleden menar också att fler vill öka kontorsytan under pandemin. Efterfrågan ser väldigt olik ut beroende på vad det är för typ av verksamhet, men på totalen finns det fler som hyr till mer yta än det omvända.

"Vi märker tydligt att människor är på väg tillbaka till livet före pandemin", heter det i vd-ordet i rapporten.

Kring uthyrningen kunde fastighetsbolaget uppvisa en nettouthyrning på 11 miljoner kronor, mot föregående års 8 miljoner kronor.

Som ni kanske vet kom Fastpartner med rapport i går och där skrev vd:n att efterfrågan på kontor är stark för små och medelstora bolag, men för de stora bolagen är efterfrågan mer osäker. Har ni upplevt samma sak?

"Vi håller med att under det här året har återhämtningen varit starkast i Stockholm och de som har varit snabbast på att gå ut och fråga samt att gå på visningar har varit de små och medelstora bolagen. De var de första som agerade, men vi tycker även att stora bolag är aktiva i dag."

Biljana Pehrsson poängterar att fastighetsbolaget skrev ett hyresavtal på en logistik- och kontorsanläggning i Västerås på 32.000 kvadratmeter. "Det är ju en jätteuthyrning".

Ni ser inget om att kontor stöps om till industri- eller lagerlokaler?

"Nej inte hos oss. Vi har inga sådana förändringar. Vår fastighetsportfölj står på två ben, dels kontor, som representerar ungefär 70 procent av fastighetsvärdet, och sen lager, industri och logistisk, som representerar 20 procent av vårt fastighetsvärde och även hyresvärde. Vi har inte gjort några konverteringar och vi ser inte heller något behov av det."

Kring transaktionsmarknaden säger vd:n att den är oerhört stark.

"Vi kommer nog se en transaktionsvolym för det här året som är den högsta någonsin i Sverige, tror vi på. Det finns en stor aptit hos investerare att förvärva fastigheter."

På frågan om de kommer att vara aktiva i marknaden säger Biljana Pehrsson att bolagets strategi är att utveckla dess projekt i pipen. Kungsleden har ett investeringsprogram på 1,4 miljarder kronor per år, där fastighetsbolaget investerar i "stora projekt". Det handlar om allt från bland annat nybyggnation, om- och tillbyggnader av befintliga fastigheter, hyresgästanpassningar och andra värdeskapande investeringar.

"Här har vi väldigt fina avkastningar i förhållande till vad vi skulle behöva betala för en färdig fastighet i marknaden, i en het transaktionsmarknad."

I rapporten framkom det att fyra försäljningar har genererat ett positivt resultat på drygt 200 miljoner kronor, men det stod oklart om i vilket kvartal just dessa försäljningar skulle bokföras i.

Hälften togs i det andra kvartalet och resterande del bokförs i det tredje kvartalet, uppgav Kungsleden-chefen.

Avslutningsvis säger hon att det första halvåret var mycket bra och att andra halvåret kommer att bli ännu bättre. Med bakgrund på återhämtningen i marknaden och de prognoser som finns i Sverige kommer landets tillväxt att driva bolag till att behöva mer yta. Det kommer att vara oerhört positivt för efterfrågan i fastighetsmarknaden under det andra halvåret och framåt, menas det.

Och ni kommer att kunna ta till vara på den här tillväxten?

"Absolut. Vi är positionerade i våra största städer, Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås, vilka utgör 90 procent av vårt fastighetsvärde. Vi finns i lägen som är oerhört attraktiva, tillgängliga och bra på alla sätt och vis. Absolut att vi kommer kunna ta till vara på den här möjligheten", säger Biljana Pehrsson.
Författare Direkt-SE