Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-05-04

Kvalitet får kosta

Listbyte och ett starkt 2015 har lyft AQ Group till kurs­rekord. God tillväxt och höjda prognoser gör aktien till ett långsiktigt köp. Övriga köper på rekyl.

Detta framgår ur en analys i Aktiespararen nr 4 2016.

Ett stjärnskott i den svenska paradgrenen industri som noterades på Aktietorget 2001 har länge varit moget för uppflyttning till högre division där mer institutionella, kapitalstarka placerare gör sina val. Till hösten blir det av. Då tar Aros Quality steget till Stockholmsbörsens huvudlista, eller finrum.

Beslutet gav aktien, som redan hade gott stöd av en stark rapport för 2015, vingar. Den handlas nära sin toppkurs men vingarna kan bära ett stycke till för värderingen är fortsatt attraktiv.

AQ är ett konglomerat i meningen att koncernen byggts upp genom en kombination av organisk tillväxt och ett flertal förvärv som kvarstår som självständiga enheter och samtidigt integreras genom samarbeten med övriga koncernbolag.

Dessa enheter samlas under de två affärssegmenten Komponent (transformatorer, kablage, mekanikdetaljer, stansad plåt och formsprutad termoplast) och System (system, kraft- och auto­mations­lösningar och montering av kompletta maskiner).

Komponent är dubbelt så stort medan System har något högre lönsamhet. I de svenska enheterna genomfördes i fjol flera omstruktureringar med personalneddragningar som följd och flytt av verksamhet till låglöneländer. Sådan omstrukturering fortsätter i år och kvar blir mer automatiserad tillverkning.

Effekten på lönsamheten blir initialt negativ på grund av omstruktureringskostnader, kortsiktigt positiv men på ett par års sikt troligen ingen då priserna ständigt pressas genom konkurrens.

De senaste fem åren har omsättningen vuxit i en takt om 9 procent i genomsnitt och vinsten per aktie har mer än fördubblats. Innevarande år lyfts såväl omsättning som resultat av fjolårets två förvärv. Det största, ett ungerskt bolag med en omsättning på 25 miljoner euro som på skuldfri bas förvärvades för lika mycket vilket motsvararde ett p/e-tal på 7, ingick med endast två månader under 2015.

Utdelningen skiljs av den 22 april. P/e-talet 14 för innevarande år indikerar att aktien är fullvärderad men infrias prognosen för 2017 är den ändå lockande. Eftersom AQ, under samma ledning som nu, alltid visat tillväxt och vinst och nyligen höjt målet för vinstmarginalen till 8 procent är det rimligt att räkna med en fortsättning i samma stil som tidigare.

Långsiktigt blir det ett köpråd men då aktien svängt upp kraftigt på kort tid kan det vara klokare att avvakta och fånga upp den i en tillfällig kursdipp.  

Källa: Aktiespararen

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.