Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-05-22

För låg tillväxt i Offentliga Hus?

Detta är en betald analys på uppdrag av Fastator utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Fastator är ett investmentbolag mot bolag i fastighets-sektorn. Det största innehavet är Offentliga Hus i Norden, men även tjänsteföretag ingår. VD-bytet i Offentliga Hus tyder på en ambition att öka tillväxttakten i bolaget.

Fastator introducerades på Stockholmsbörsen via ett omvänt förvärv av Rehact som hade ett substansvärde på omkring 315 miljoner kronor, i huvudsak uppbyggt via investeringen i Offentliga Hus i Norden AB (OH). Detta bolag äger fastigheter som hyrs av stat, kommun och landsting, vilket ger stabila kassaflöden. 

Målet är att OH skall dubbla sin fastig­hetsvolym och ett par fastighetsförvärv har nyligen genomförts. Den 19 maj meddelades att Lars Holm blir ny VD i intressebolaget från juni. Detta bolags tillväxttakt har avtagit under 2015 och 2016.

Fastator avser att agera som ett investmentbolag där förvaltning, utveckling och som ett sista steg försäljning av innehaven utgör affärsmodellen. Bolagets inrikt­ning blir att som en aktiv ägare med en ägarandel på mellan 10 och 50 procent addera värde till lokala fastighetsprojekt eller företag vars produkter och tjänster har en anknytning till fastighetssektorn. Ett första sådant förvärv gjordes under tredje kvartal 2016 av en student-bostadsportfölj i södra Sverige. Ett annat var förvärvet av förvalt­ningsfirman Nordic PM. Det efter OH näst största innehavet i portföljen utgörs av en fastighet i Nacka som skall byggas om till bostäder.

För privatinvesterare kan Fastator erbjuda en riskspridning för investering i fastighetsprojekt med högre avkastningskrav.  En stor del av den framtida värde-tillväxten skapas av de lokala delägarna, vilka har ett starkt incitament att lyckas. Substans-rabatten i Fastators aktie är nu 32 procent, vilket är omotiverat högt. Särskilt som det i ett av innehavs-bolagen finns en möjlig blivande bostadsbyggrätt i Nacka som kan lyfta substansvärdet till runt 48 kronor per aktie. Vi upprepar vårt tidigare Köpråd i aktien med ritkurs 35 kronor (35). 

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.